Навигација

Опис предмета

2115011 - Хиспанске културе 1

Спецификација предмета
НазивХиспанске културе 1
Акроним2115011
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Општа лингвистика са страним језиком, модул Шпански језик, хиспанске књижевности и културе
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезан
      Условљеност другим предметимаНема.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПрепознавање главних особености и тенденција шпанске културе кроз репрезентативна дела, као и сагледавање њених културних, уметничких, естетских и хуманистичких вредности. Развијање личног критичог става који ће омогућити формулисање вредносних судова о обележјима, делима и ауторима шпанске културе. Стицање способности да одређена шпанска уметничка дела буду сагледана у контексту целокупне шпанске, али и светске културе.
      Исходи учења (стечена знања)Студент стиче неопходна знања о настанку, развоју, правцима и главним особеностима шпанске културе и уметности од првих познатих трагова до данас. Развија лични критички став који му омогућава да формулише вредносне судове о обележјима, делима и ауторима шпанске културе и уметности кроз историју. Стиче способност да правилно реципира главна уметничка дела и културне феномене различитих епоха, као и да сагледа њиховe културне, уметничке, естетске и хуманистичке вредности.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеДефинисање појмова: култура, хиспански, хиспаноамерички, латиноамерички, иберијски; хиспанска култура и уметност. Култура на шпанском говорном подручју. Уметност на тлу Шпаније у праисторији. Грчка, феничанска и келтиберска уметност. Римска Хиспанија. Романизација Иберијског полуострва- латински језик и римска античка култура. Визиготска Хиспанија. Старо хиспанско богослужење. Средњовековна уметност на тлу Шпаније. Маварска цивилизација: Ал-Андалус. Развој и домети јеврејске културе на тлу средњовековне Шпаније. Шпанске хришћанске краљевине током средњег века. Романика и готика. Грегоријанско појање. Трубадурска музика и и народно лирско једногласје. Епски спевови и идеологија реконкисте. Откриће Америке, уједињење Шпаније. Предренесанса у сликарству, књижевности, архитектури и музици. Шпанија у време колонијалног ширења. Време Карла V и Филипа II. Siglos de Oro. Ренесанса. Велики шпански сликари, музичари и књижевници XVI века и XVII века.Просветитељство и неокласицизам у музици и књижевности. Француски утицаји на шпанску уметност. Гоја. Предромантизам. XIX век: Романтизам, реализам, импресионизам и модернизам. Национализам у музици, књижевности и сликарству. Генерација 1898. Шпанска уметност XX века. Центри шпанске уметности с почетка XX века: Барселона и Мадрид. Рађање кинематографије. Генерација 27. Великани шпанског сликарства и музике XX века. Шпански грађански рат и уметност. Шпанска култура у егзилу. Савремене тенденције у шпанској уметности.
      Садржај практичне наставеНема.
      Литература
      1. Далибор Солдатић, Жељко Донић. Свет хиспанистике (Увод у студије), Београд: Завод за уџбенике, 2011.
      2. Carmen Mora. España, ayer y hoy. Itinerario de Cultura y Civilización. SGEL, 1997.
      3. Фе Бахо Алварес, Хулио Хил Пећароман. Историја Шпаније, превела са шпанског Биљана Буквић, Београд: Клио, 2003.
      4. Sebastián Quesada Marco. Curso de civilización española, Madrid: SGEL, 2008.
      5. R. Tamames y S. Quesada, Imágenes de España. Madrid: Edelsa, 2001.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      2
      Методе извођења наставеПредавања, презентације и разговор на часу о одређеној теми, самосталан рад (претраживање интернета и библиотечких каталога). Читање дела, тумачење текстова, састави, експозеи, преводи и расправе.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит60
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти20
      Колоквијуми
      Семинари20