Navigacija

Opis predmeta

2115011 - Hispanske kulture 1

Specifikacija predmeta
Naziv Hispanske kulture 1
Akronim 2115011
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Španski jezik, hispanske književnosti i kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljenost drugim predmetima Nema. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Prepoznavanje glavnih osobenosti i tendencija španske kulture kroz reprezentativna dela, kao i sagledavanje njenih kulturnih, umetničkih, estetskih i humanističkih vrednosti. Razvijanje ličnog kritičog stava koji će omogućiti formulisanje vrednosnih sudova o obeležjima, delima i autorima španske kulture. Sticanje sposobnosti da određena španska umetnička dela budu sagledana u kontekstu celokupne španske, ali i svetske kulture.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student stiče neophodna znanja o nastanku, razvoju, pravcima i glavnim osobenostima španske kulture i umetnosti od prvih poznatih tragova do danas. Razvija lični kritički stav koji mu omogućava da formuliše vrednosne sudove o obeležjima, delima i autorima španske kulture i umetnosti kroz istoriju. Stiče sposobnost da pravilno recipira glavna umetnička dela i kulturne fenomene različitih epoha, kao i da sagleda njihove kulturne, umetničke, estetske i humanističke vrednosti.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Definisanje pojmova: kultura, hispanski, hispanoamerički, latinoamerički, iberijski; hispanska kultura i umetnost. Kultura na španskom govornom području. Umetnost na tlu Španije u praistoriji. Grčka, feničanska i keltiberska umetnost. Rimska Hispanija. Romanizacija Iberijskog poluostrva- latinski jezik i rimska antička kultura. Vizigotska Hispanija. Staro hispansko bogosluženje. Srednjovekovna umetnost na tlu Španije. Mavarska civilizacija: Al-Andalus. Razvoj i dometi jevrejske kulture na tlu srednjovekovne Španije. Španske hrišćanske kraljevine tokom srednjeg veka. Romanika i gotika. Gregorijansko pojanje. Trubadurska muzika i i narodno lirsko jednoglasje. Epski spevovi i ideologija rekonkiste. Otkriće Amerike, ujedinjenje Španije. Predrenesansa u slikarstvu, književnosti, arhitekturi i muzici. Španija u vreme kolonijalnog širenja. Vreme Karla V i Filipa II. Siglos de Oro. Renesansa. Veliki španski slikari, muzičari i književnici XVI veka i XVII veka.Prosvetiteljstvo i neoklasicizam u muzici i književnosti. Francuski uticaji na špansku umetnost. Goja. Predromantizam. XIX vek: Romantizam, realizam, impresionizam i modernizam. Nacionalizam u muzici, književnosti i slikarstvu. Generacija 1898. Španska umetnost XX veka. Centri španske umetnosti s početka XX veka: Barselona i Madrid. Rađanje kinematografije. Generacija 27. Velikani španskog slikarstva i muzike XX veka. Španski građanski rat i umetnost. Španska kultura u egzilu. Savremene tendencije u španskoj umetnosti.
      Sadržaj praktične nastave Nema.
      Literatura
      1. Dalibor Soldatić, Željko Donić. Svet hispanistike (Uvod u studije), Beograd: Zavod za udžbenike, 2011.
      2. Carmen Mora. España, ayer y hoy. Itinerario de Cultura y Civilización. SGEL, 1997.
      3. Fe Baho Alvares, Hulio Hil Pećaroman. Istorija Španije, prevela sa španskog Biljana Bukvić, Beograd: Klio, 2003.
      4. Sebastián Quesada Marco. Curso de civilización española, Madrid: SGEL, 2008.
      5. R. Tamames y S. Quesada, Imágenes de España. Madrid: Edelsa, 2001.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2
      Metode izvođenja nastave Predavanja, prezentacije i razgovor na času o određenoj temi, samostalan rad (pretraživanje interneta i bibliotečkih kataloga). Čitanje dela, tumačenje tekstova, sastavi, ekspozei, prevodi i rasprave.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 60
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti 20
      Kolokvijumi
      Seminari 20