Навигација

Опис предмета

2127136 - Структура информација 2

Спецификација предмета
НазивСтруктура информација 2
Акроним2127136
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура, модул Библиотекарство и информатика, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Скандинавски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаПраћење предмета је условљено бројем места на предмету и претходно одслушаним предметом Структура информација 1. Полагање предмета је условљено претходно положеним испитом из предмета Структура информација 1.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је упознавање са стандардима и метаподацима у области аутоматизације библиотечких каталога. Савладавање неопходних знања за изражавање потреба библиотека и конципирање библиотечких база података, као и за њихову процену и избор.
      Исходи учења (стечена знања)Студент разуме у чему се састоји обележавање докумената, шта је смисао етикета као својеврсних путоказа рачунарским апликацијама да приступе деловима докумената на основу улоге коју тај део у документу има. Студент је у стању да разуме и користи метаподатке који се данас користе у библиотечком пословању. Студент разуме основну структуру библиографског записа коришћењем Unimarc-а и уме да припреми једностaван каталошки запис (рецимо помоћу система COBISS).
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПрипрема машински читљивих каталога; настанак формата MARC и UNIMARC; основни блокови UNIMARC формата; изведени формати COMARC/B; каталогизација монографских и серијских публикација коришћењем UNIMARC формата; каталогизација осталих врста материјала; нормативна контрола и UNIMARC Authorities формат; веза UNIMARC-а и XML-а. TEI, TEI заглавље, Даблинско језгро: основно и квалификовано. BibTeX и BibLaTeX. Персоналне библиографије, библиографије истраживача. Семантички веб. RDF и онтологије.
      Садржај практичне наставеПрипрема записа у MARC и Unimarc форматима. Припрема TEI заглавља за колекцију електронских текстова. Формати публикација у основном и у квалификованом Даблинском језгру, XML и генерички формат. Припрема библиографија у BibTeX формату. Графови података у семантичком вебу. Припрема RDF докумената. Креирање онтологија користећи RDFS и OWL. Демонстрација алата PROTÉGÉ и VocBench за креирање онотологија. Постављање упита над подацима користећи упитни језик SPARQL.
      Литература
      1. William Saffady: Introduction to Library Automatization, prevod poglavlja "Računari i katalogizacija" i "Integrisani bibliotečki sistemi".
      2. Ilejn Svenonijus, Intelektualna osnova organizovanja informacija, CLIO, 2007.
      3. A. G. Taylor, The Organization of Information, Libraries Unlimited, 1999 (odabrana prevedena poglavlja)
      4. Mirjana Jakšić, Vladimir Mijić, Dušan Surla, XML dokument UNIMARC formata, Prirodno-matematički fakultet, Departman za matematiku i informatiku, Novi Sad, 2004
      5. UNIMARC: An Introduction - Understanding the UNIMARC format, http://www.ifla.org/VI/3/p1996-1/unimarc.htm
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      21
      Методе извођења наставе
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит55
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми30
      Семинари10