Navigacija

Opis predmeta

2127136 - Struktura informacija 2

Specifikacija predmeta
Naziv Struktura informacija 2
Akronim 2127136
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Bibliotekarstvo i informatika, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Skandinavski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Praćenje predmeta je uslovljeno brojem mesta na predmetu i prethodno odslušanim predmetom Struktura informacija 1. Polaganje predmeta je uslovljeno prethodno položenim ispitom iz predmeta Struktura informacija 1. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je upoznavanje sa standardima i metapodacima u oblasti automatizacije bibliotečkih kataloga. Savladavanje neophodnih znanja za izražavanje potreba biblioteka i koncipiranje bibliotečkih baza podataka, kao i za njihovu procenu i izbor.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student razume u čemu se sastoji obeležavanje dokumenata, šta je smisao etiketa kao svojevrsnih putokaza računarskim aplikacijama da pristupe delovima dokumenata na osnovu uloge koju taj deo u dokumentu ima. Student je u stanju da razume i koristi metapodatke koji se danas koriste u bibliotečkom poslovanju. Student razume osnovnu strukturu bibliografskog zapisa korišćenjem Unimarc-a i ume da pripremi jednostavan kataloški zapis (recimo pomoću sistema COBISS).
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Priprema mašinski čitljivih kataloga; nastanak formata MARC i UNIMARC; osnovni blokovi UNIMARC formata; izvedeni formati COMARC/B; katalogizacija monografskih i serijskih publikacija korišćenjem UNIMARC formata; katalogizacija ostalih vrsta materijala; normativna kontrola i UNIMARC Authorities format; veza UNIMARC-a i XML-a. TEI, TEI zaglavlje, Dablinsko jezgro: osnovno i kvalifikovano. BibTeX i BibLaTeX. Personalne bibliografije, bibliografije istraživača. Semantički veb. RDF i ontologije.
      Sadržaj praktične nastave Priprema zapisa u MARC i Unimarc formatima. Priprema TEI zaglavlja za kolekciju elektronskih tekstova. Formati publikacija u osnovnom i u kvalifikovanom Dablinskom jezgru, XML i generički format. Priprema bibliografija u BibTeX formatu. Grafovi podataka u semantičkom vebu. Priprema RDF dokumenata. Kreiranje ontologija koristeći RDFS i OWL. Demonstracija alata PROTÉGÉ i VocBench za kreiranje onotologija. Postavljanje upita nad podacima koristeći upitni jezik SPARQL.
      Literatura
      1. William Saffady: Introduction to Library Automatization, prevod poglavlja "Računari i katalogizacija" i "Integrisani bibliotečki sistemi".
      2. Ilejn Svenonijus, Intelektualna osnova organizovanja informacija, CLIO, 2007.
      3. A. G. Taylor, The Organization of Information, Libraries Unlimited, 1999 (odabrana prevedena poglavlja)
      4. Mirjana Jakšić, Vladimir Mijić, Dušan Surla, XML dokument UNIMARC formata, Prirodno-matematički fakultet, Departman za matematiku i informatiku, Novi Sad, 2004
      5. UNIMARC: An Introduction - Understanding the UNIMARC format, http://www.ifla.org/VI/3/p1996-1/unimarc.htm
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 1
      Metode izvođenja nastave
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 55
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi 30
      Seminari 10