Navigacija

Opis predmeta

2105113 - Pregled književnosti renesanse i baroka

Specifikacija predmeta
Naziv Pregled književnosti renesanse i baroka
Akronim 2105113
Studijski program Srpski jezik i književnost
Modul Srpski jezik i književnost - filologija i nastava
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta U okviru predmeta Pregled književnosti renesanse i baroka studenti se upoznaju s književnošću epoha renesanse i baroka u Dubrovniku i Boki Kotorskoj. Upoznaju se sa estetikom, književnim rodovima i vrstama, stilom, književnoistorijskim i kulturnoistorijskim uslovljenostima tih epoha. Studenti usvajaju sistematizovane predstave o razvojnim linijama književnosti u celini, kao i pojedinih pojava karakterističnih za epohe renesanse i baroka. Stiču znanja neophodna za razumevanje i estetsko vrednovanje renesansne i barokne književnosti.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti će steći akademska znanja o imanentnim poetičko-stilskim obeležjima književnosti humanizma i renesanse i baroka u Dubrovniku i Boki Kotorskoj. Biće osposobljeni da kritičko-analitički i argumentovano tumače pojedina dela nastala u ovim epohama i da sagledavaju značaj njihove pojave u užoj i široj književnoistorijskoj i kulturnoistorijskoj perspektivi. Biće sposobni i za samostalno sticanje znanja iz navedenih književnoistorijskih područja, njihovu primenu u različitim profesionalnim oblastima i prenošenje u obrazovnom procesu.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Nastava iz predmeta Pregled književnosti renesanse i baroka ostvaruje se proučavanjem programskih sadržaja koji obuhvataju: predstavljanje razvoja književnosti Dubrovnika i Boke Kotorske u sinhronijskoj perspektivi – unutar epoha humanizma i renesanse i baroka, i u dijahronijskom kontekstu – u sklopu nacionalne i evropske književnoistorijske tradicije; osvetljavanje motivsko-tematskih i stilskih obeležja reprezentativnih književnih dela (po rodovima i vrstama) i njihove utemeljenosti u dominatnim poetičkim obrascima književnosti humanizma i renesanse i baroka.
    Sadržaj praktične nastave Praktično tumačenje i vrednovanje pojedinih reprezentativnih dela oblasti obrađenih u teorijskoj nastavi.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 4
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari