Navigacija

Opis predmeta

2120028 - Sociolingvistika arapskog jezika 2

Specifikacija predmeta
Naziv Sociolingvistika arapskog jezika 2
Akronim 2120028
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Arapski jezik, književnost, kultura, modul Bibliotekarstvo i informatika, modul Grčki jezik, književnost, kultura, modul Italijanski jezik, književnost, kultura, modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Holandski jezik, književnost, kultura, modul Španski jezik, hispanske književnosti i kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Redovno pohađanje nastave kursa Sociolingvistika arapskog jezika 2. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razvijanje sociolingvističke kompetencije i razlikovanje sociokulturnih pravila različitih govornih zajednica u arapskom svetu.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po položenom ispitu student će se upoznati s različitim vrstama sociolingvističkih analiza u vezi s kontinuumom arapskog jezika, zatim opticajem i statusom njegovih registara u arapskom svetu i van njega. Student će razviti sociolingvističke kompetencije, odnosno razlikovati sociokulturna pravila različitih govornih zajednica i upotrebu različitih registara arapskog jezika u skladu s kontekstom.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Sociolingvistički diskurs u kulturi, politici, masovnim i digitalnim medijima. Transformacija verbalnog govornog događaja u tekst i obratno; idiolekt u pisanom tekstu. Jezik i ideologija. Glotopolitika i arapski jezik. Jezik i identiet. Rod i arapski jezik. Vrednosni sudovi o jeziku u Mašriku i Magrebu. Jezici manjina i njihov status u arapskom svetu. Arapski kao jezik manjina van arapskog sveta. "Izraelski arapski". Usvajanje arapskog kao maternjeg jezika. Jezik obrazovanja u arapskom svetu. Usvajanje arapskog i stranog jezika.
    Sadržaj praktične nastave Raznovrsne jezičke vežbe, sa težištem na razvijanju sociolingvističke kompetencije, uz osvrt na formalne osobenosti i upotrebu različitih varijanti iz arapskog jezičkog registra. Upoznavanje sa govornim zajednicama arapskog sveta. Diskusije na osnovu informativnih tekstova, internet stranica i audio-vizuelnih priloga u vezi sa različitim sociolingvističkim temama: glotopolitika, jezik i ideologija, jezičko raslojavanje u arapskom svetu i njegove manifestacije (funkcionalno, teritorijalno, socijalno i individualno raslojavanje jezika), promena koda, mešanje koda, multiglosija, stavovi prema arapskom i ostalim jezicima u opticaju, rod i jezik, jezik manjina, usvajanje arapskog jezika, jezik u obrazovanju itd.
    Literatura
    1. BASSIOUNEY, Reem. Arabic Sociolinguistics. Edinburgh University Press, 2009.
    2. ALBIRINI, Abdulkafi. Modern Arabic Sociolinguistics. London - New York: Routledge, 2016.
    3. AL-WER, Enam and U. HORESH (ed.). The Routledge Handbook of Arabic Sociolinguistics. London: Rotledge, 2019.
    4. HOLES, Clive. Modern Arabic. Washington: Georgetown University Press, 2004.
    5. Izbor tekstova i audio-vizuelnih priloga na arapskom jeziku.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1
    Metode izvođenja nastave Predavanja, diskusije i vežbe na osnovu različitih vrsti tekstova i audio-vizuelnih materijala koji podstiču razvoj sociolingvističke kompetencije u upotrebi arapskog jezika.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 15 Pismeni ispit
    Praktična nastava 30 Usmeni ispit 55
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari