Navigacija

Opis predmeta

2125035 - Savremeni albanski jezik 5

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni albanski jezik 5
Akronim 2125035
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Položen ispit iz Savremenog albanskog 4 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razvijanje svih jezičkih kompetencija do nivoa B1.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti će biti u stanju da razumeju duže i složenije diskurse, govore i predavanja na albanskom jeziku. Moći će da razumeju, u solidnoj meri, veći deo TV vesti i programa koji se bave tekućim događajima. Moći će da razumeju većinu filmova na standardnom jeziku, čitaju članke i izveštaje koji obrađuju savremene i aktuelne probleme, da jasno izražavaju svoje stavove i mišljenje o određenim temama i pitanjima. Moći će da čitaju dela savremene albanske književnosti. Biće u stanju da razgovetno i spontano komuniciraju na albanskom sa izvornim govornicima, da učestvuju u raspravama koje se odnose kako na poznate, tako i na nepoznate situacije i teme, argumentujući svoje stavove. Moći će da napišu esej i sažetak onoga što su pročitali izražavajući i sopstvene stavove o zadatoj temi (slaganja i neslaganja sa iznetim stavovima) navodeći razloge za ili protiv nekog gledišta i stava.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pravilna upotreba fraza i frazeoloških izraza, karakteristike i građenje. Kreativnost u jeziku i jezička ekonomija. Stil. Građenje rečenica u skladu sa književno-jezičkom normom. Raznovrsne teme i tekstovi u skladu sa propisanim programom za dati nivo jezičkog znanja. Neke od tema za obradu: Socijalno ugroženi. Zaštita životne okoline (zagađenje, ekologija, prevencija). Zaštita ljudskih prava (konvecije i prava). Advokat naroda. Medicinska terminologija. Politička terminologija (tekstovi i članci koji se odnose na aktuelna dešavanja u zemlji i svetu). Predstavnici savremene albanske književnosti (obrada tekstova). Kultura (književnost, film, umetnost).
    Sadržaj praktične nastave Analiza tekstova, pisanje eseja, vežbe.
    Literatura
    1. Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës Shqipe (2016). Shqip.Al, Të mësojmë gjuhën shqipe (Libri i mësimeve B1). Tiranë.
    2. Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës Shqipe (2016). Shqip.Al, Të mësojmë gjuhën shqipe (Libri i ushtrimeve B1). Tiranë.
    3. Memushaj, Rami (2012). Për shqipen standarde I, Infobutues, Tiranë.
    4. Memushaj, Rami (2012). Për shqipen standarde II, Infobutues, Tiranë.
    5. Memisha, Valter (2012). Ushtrime për leksikologji e semantikë leksikore, Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Tiranë.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 7
    Metode izvođenja nastave Interaktivna nastava kroz individualni i grupni rad.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 25 Pismeni ispit 30
    Praktična nastava 25 Usmeni ispit 20
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari