Navigacija

Obaveštenje dekana studentima

Opšte vesti

Ovim putem obraćam se studentima Filološkog fakulteta, kako bih ih upoznala sa ozbiljnim problemima u radu Studentskog parlamenta na koje ukazuju studenti Fakulteta (znatan broj studenata obraća se Dekanskom kolegijumu i sekretaru Fakulteta sa žalbama na rad Studentskog parlamenta), kao i studentske organizacije i tela na nivou Univerziteta i Republike Srbije. 

Dana 11. IX studenti Filološkog fakulteta sa različitih grupa obavestili su dekana da su uputili žalbu studentu ombudsmanu Univerziteta u Beogradu jer su izbačeni iz grupe „Studenti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu" na Fejsbuku, koju vode predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta Ivana Gazdić, student prodekan Aleksandar Stojanović i član Studentskog parlamenta Željko Božić (sve troje sa studijskog profila Ukrajinski jezik, književnost, kultura. Studenti tvrde da su izbačeni jer su članovima Predsedništva Studentskog parlamenta Fakulteta uputili kritike i postavili značajna pitanja na koja oni nekoliko meseci odbijaju da odgovore, i dodaju da postoji još studenata kojima je onemogućen pristup grupi. Ovakav postupak predstavlja nedvosmislen primer cenzure. Pored toga, ističem i sledeće, nedopustive probleme u načinu funkcionisanja Studentskog parlamenta, a naročito njegovog rukovodstva. 

Predsedništvo Studentskog parlamenta nije odgovorilo na upit Dekanskog kolegijuma od 10. VII 2023o tome šta se desilo sa novcem koji Fakultet uplaćuje Parlamentu, odnosno Udruženju studenata Filološkog fakulteta (USFF), čiji je pravni zastupnik Aleksandar Stojanović, za studentske aktivnosti, uključujući i projekat „Studenti studentima".

Studentski parlament nije odgovorio na dopis studenta ombudsmana Univerziteta u Beogradu koji ukazuje da SP FF ne radi ni u skladu sa propisima, ni u interesu studenata.

 Studentski parlament nije upoznao studente sa njihovim pravima; u školskoj 2021/22. i 2022/23. godini studentima nije pravovremeno uputio javni poziv da se prijave da predstavljaju svoje kolege u fakultetskim telima i organima, niti je definisao i objavio kriterijume po kojima bi se u Parlamentu obavljali izbori za studentske predstavnike.  

Neregularnost u radu SP FF podvukli su univerzitetski ombudsman UB i student ombudsman UB u dopisu Studentskom parlamentu i dekanu od 23. VIII 2023, u kom navodi da Studentski parlament nije uskladio svoja akta sa krovnim Zakonom o studentskom organizovanju iz 2021. godine i da postupanje Studentskog parlamenta Filološkog fakulteta narušava čast i ugled studenata. 

Studentski parlament Fakultetu ne podnosi finansijski izveštaj (čime krši čl. 6, st. 10 Zakona o studentskom organizovanju), niti je, u skladu sa čl. 6 st. 14 Zakona o studentskom organizovanju, istakao odluku o raspodeli sredstava za vannastavne aktivnosti studenata, to jest finansijski plan za realizaciju vannastavnih aktivnosti predviđen i čl. 107 Pravilnika o radu Studentskog parlamenta Filološkog fakulteta. Stoga je nejasno na koji način se – i prema kojim kriterijumima – u Studentskom parlamentu donose odluke i vrši raspodela sredstava opredeljenih za studentske aktivnosti na osnovu godišnjeg Finansijskog plana Fakulteta koji donosi NNV. O tome svedoči i primedba članova Dramske sekcije Fakulteta kako nisu bili upoznati sa činjenicom da dekanu mogu uputiti molbu za pokrivanje troškova organizacije predstave, već su počeli da u tu svrhu prikupljaju sopstvena sredstva, pošto su od predsedništva Studentskog parlamenta dobijali netačne informacije.

Najzad, studenti se naročito žale na slab odziv studentskih predstavnika na sednicama NNV-a koje se tiču posebno važnih studentskih pitanja, poput Kalendara rada, kao i na neizveštavanje studentskih predstavnika o sadržaju diskusija. Tako je na IV redovnoj elektronskoj sednici u 2021/22. godini (održanoj od 1. do 7. II 2022), kada se NNV pozitivno izjasnilo po molbi Studentskog parlamenta za održavanje dodatnog ispitnog roka, učestvovao svega 31 od 60 studentskih predstavnika.

 Molbu za izmenu Kalendara rada u  školskoj 2022/23. godini Aleksandar Stojanović i Ivana Gazdić NNV-u su uputili tek 5. VII 2023, samo desetak dana pred početak raspusta. U ovoj molbi traženo je održavanje roka „za sve, pismene i usmene ispite, od 27. do 30. septembra 2023. godine", iako je jasno da za samo četiri dana nije moguće održati sve ispite (samo studijski program JKK na svim grupama ima preko 1200 predmeta, od čega značajan broj ima i pismeni i usmeni deo itd.). Stoga je NNV-u na izjašnjavanje upućen predlog da se dodatni ispitni rok održi od 27. do 30. IX 2023, a da katedre odluče koji će se ispiti u njemu držati. To je jedini tehnički izvodljiv način da se dodatni rok održi i na taj način je organizovan i prethodnih godina. Međutim, na vanrednoj elektronskoj sednici NNV-a sazvanoj ovim povodom, učestvovao je svega 21 od 60 predstavnika Studentskog parlamenta. Pritom, ti predstavnici su se većinski izjasnili protiv održavanja predloženog dodatnog roka. Dana 23. IX ctudenti katedara za orijentalistiku, germanistiku, anglistiku, romanistiku, slavistiku, italijanistiku, neohelenske studije, hungarologiju, opštu književnost i teoriju književnosti, srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima i srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima, nezadovoljni ulogom i navedenim postupcima Studentskog parlamenta, obratili su se direktno dekanu „u ime studenata koji su potpisali peticiju za dodatni (sedmi) rok" i zamolili da Fakultet nađe način da izađe u susret onim studentima kojima bi dodatni rok bio prilika da zadrže budžetski status, smeštaj u domovima i stipendije, da ispune kriterijume za oslobađanje od vraćanja studentskog kredita itd.

Imajući u vidu sve navedene činjenice, zaključujem da su Ivana Gazdić kao predsednik Studentskog parlamenta i Aleksandar Stojanović kao student prodekan i pravni zastupnik Udruženja studenata Filološkog fakulteta ozbiljno narušili načela transparentnosti u radu studentskih organa i ključni princip i razlog postojanja Studentskog parlamenta – interes i dobrobit studenata.

Budući da telo koje bi trebalo da bude posrednik između Dekanskog kolegijuma i studenata, očigledno i u dužem periodu radi protiv interesa studenata FF, pozivam studente da se ukoliko imaju bilo kakve nedoumice i pitanja obrate direktno članovima Dekanskog kolegijuma FF.

 

S poštovanjem,

dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu,

prof. dr Iva Draškić Vićanović