Навигација

Опис предмета

2108611 - Општа књижевност 1

Спецификација предмета
НазивОпшта књижевност 1
Акроним2108611
Студијски програмСрпска књижевност и језик са компаратистиком
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
      Условљеност другим предметимаНема услова.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да омогући основни ниво знања опште књижевности старог века, од сумерско-вавилонске традиције до раносредњовековних дела. Стицање знања се одвија у три аспекта: књижевноисторијском, књижевнотеоријском и херменеутичко-естетском. У књижевноисторијском погледу, циљ је упознавање са основним токовима сумерско-вавилонске, библијске, хеленске, хеленистичке, позноантичке и раносредњовековне књижевности, њиховим развојем и интертексуталним међупрожимањима. У књижевнотеоријском погледу, циљ предмета је стицање основних знања о настанку, еволуцији и трансформацији егземпларних жанрова (еп, лирске врсте, драмске врсте, реторички и филозофски жанрови, библијски жанрови), као и њихово сагледавање у оквиру савремених теоријских парадигми. У херменеутичко-естетском погледу, циљ је стицање способности за самостално тумачење, анализу и препознавање естетских вредности егземпларних књижевних дела која припадају наведеним књижевним традицијама, уз уочавање њихових самосвојности и конктекстуалних особености. Избор дела извршен је у складу са књижевно-естетском вредношћу и у складу са културолошким и интертекстуалним значајем.
      Исходи учења (стечена знања)Исход предмета лежи у томе да се стекну основна знања о развојним токовима и интертекстуалној динамици сумерско-вавилонске, библијске, хеленске, хеленистичке, позноантичке и раносредњовековне књижевности, као и о настанку, еволуцији и трансформацији егземпларних жанрова. Продубиће се способност тумачења књижевних дела и стећи способност херменеутичке анализе самосвојних књижевних појава и егземпларних дела ове епохе, уз сагледавање њихове естетске и контекстуалне особености.
      Садржај предмета
      Линк ка страници предметаhttp://www.fil.bg.ac.rs/wp-content/uploads/OK-OK1-06.pdf
      Садржај теоријске наставеМетодолошки увод; теоријски појам и основни еволутивни правци епа у античкој књижевности; онтолошки статус епског хероја и особености епског фикционалитета; херменеутичка анализа Епа о Гилгамешу. Хомерско питање, сложеност историјско-културолошког контекста; опште одлике Хомерове поетике. Херменеутичка анализа Илијаде и Одисеје. Хеленистичка епика: културолошки контекст и промена естетске парадигме; Вергилијева поетика и херменеутичка анализа Енеиде. Теоријски појам лирике; основни еволутивни правци лирске поезије у античкој књижевности као целини – архајски, хеленистички, римски период; врсте, културолошки контекст и херменеутичка анализа. Теоријски појам драме – основни еволутивни правци. Настанак трагедије и комедије – политичко-културолошки, ритуални и филозофско-теолошки контекст. Херменеутичка анализа Есхилових, Софоклових, Еурипидових и Аристофанових драма. Античка проза – историографија, епистолографија, реторика - реторички жанрови и метареторички текстови; филозофски дијалог; антички роман. Библијска књижевност – Стари и Нови завет.
      Садржај практичне наставе
      Литература
      1. Albin Lesky, Povijest grčke književnosti, preveo Z. Dukat, Zagreb, 2002.
      2. Милан Будимир - Мирон Флашар, Преглед римске књижевности /више издања/
      3. Историје блиско-источне, библијске, хеленске, хеленистичке и римске књижевности.
      4. Драгослав Срејовић - Александрина Цермановић-Кузмановић, Речник грчке и римске митологије /више издања/
      5. Студије, зборници и изабрани текстови о античком епу, античкој лирици, трагедији и теорији трагедије, комедији, идили, античкој прози и филозофији уметности
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      4
      Методе извођења наставеПредавања, интерактивна настава у виду разговора и дискусија са студентима
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит70
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20