Навигација

Опис предмета

2114026 - Синтакса и семантика француских глаголских времена 2

Спецификација предмета
НазивСинтакса и семантика француских глаголских времена 2
Акроним2114026
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура, модул Грчки језик, књижевност, култура, модул Мађарски језик, књижевност, култура, модул Општа лингвистика са страним језиком, модул Пољски језик, књижевност, култура, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Словачки језик, књижевност, култура, модул Француски језик, књижевност, култура, модул Чешки језик, књижевност, култура, модул Шпански језик, хиспанске књижевности и културе
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезни/изборни
      Условљеност другим предметимаПоложен испит из предмета Синтакса и семантика француских глаголских времена 1Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаОвладавање стандардним и нестандардним употребама глаголских времена у француском. Оспособљавање за књижевно превођење са француског и на француски, за писање есеја и коректно усмено изражавање.
      Исходи учења (стечена знања)Након одслушаног предмета студент: - објашњава сложеније (стандардне и нестандардне) употребе глаголских времена у француском; - примењује правила и принципе употребе глаголских времена у писменом и усменом изражавању и у превођењу са француског језика на српски и обратно; - пореди темпоралне системе француског и српског језика чиме се оспособљава за контрастивну анализу два језика у домену темпоралности.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЗначење и употребе антериорног перфекта (le passé antérieur) и плусквамперфекта (le plus-que-parfait). Перифрастични футур и проспективни аспект. Однос простога футура (le futur simple) и перифрастичног футура (le futur périphrastique) и њихове употребе. Антериорни футур (le futur antérieur) и резултативност. Модалне употребе будућих времена. Кондиционал презента (le conditionnel présent) и кондиционал перфекта (le conditionnel passé): темпоралне и модалне употребе. Употребе времена у индиректном и слободном индиректном говору и слагање времена. Значење и употребе субјунктива (le subjonctif). Поређење система временских глаголских облика у француском и у српском језику.
      Садржај практичне наставеУвежбавање стандардних и нестандардних употреба глаголских времена, темпоралних и модалних употреба, употребe времена у индиректном и слободном индиректном говору као и употребe субјунктива. Увежбавање употреба времена у комбинацији са одредбама за временску локализацију, као и са одредбама за трајање. Анализа временских глаголских облика у тексту.
      Литература
      1. Станојевић, В. и Ашић, Т. Семантика и прагматика глаголских времена у француском језику, ФИЛУМ, Крагујевац, 2008.
      2. Петровић, Н, (1989), Француска глаголска времена 1: Компаративна анализа француског и српскохрватског плусквамперфекта, Научна књига, Београд.
      3. Riegel, M. et al. Grammaire méthodique du français, PUF, 1994.
      4. Папић, М., Граматика француског језика, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд,1999.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      21
      Методе извођења наставеПредавање, вежбања, дискусија, тестови.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит60
      Практична настава5Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми30
      Семинари