Навигација

Опис предмета

2138033 - Савремени украјински језик Г-3

Спецификација предмета
НазивСавремени украјински језик Г-3
Акроним2138033
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Општа лингвистика са страним језиком, модул Украјински језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаОдслушан Савремени украјински језик Г-2, положен Савремени украјински језик Г-1Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаДаље развијање језичких рецептивних, продуктивних, интерактивних и социокултурних вештина. Усавршавање стечене језичке и говорне компетенције оптимално до нивоа А2+.
    Исходи учења (стечена знања)Студент разуме и употребљава речи из проширеног основног лексичког фонда, треба да усвоји изузетке и специфичне облике у именској и глаголској парадигми и правилно их употребљава у говору и писању; разуме писани и усмени текст и исказе на теме из свакодневне комуникације, способан je за комуникацију везану за свакодневне ситуације. У стању је да говори и пише о себи, својој непосредној околини и питањима у домену непосредних потреба. Способан је да преводи текстове на одговарајуће обрађене теме у оба смера, усвојио је нова правописна правила и правилно их примењује при састављању текстова.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеГраматика: именице - облик вокатива, лексичко-семантичке и граматичке категорије и њихова веза са именичким облицима, елементи именичке творбе, четири именичке деклинације са посебним акцентом на специфичне наставке, изузетке и дублетне облике, именице са крњом парадигмом броја, непроменљиве именице; придев: промена придева на [j] и нa -лиций, припадност придева тврдој или мекој групи, елементи творбе придева са посебним акцентом на изражавање градуелних односа и придеве субјективне оцене, специфична употреба компаратива; глагол - облици императива, значења инфинитива.
    Садржај практичне наставеНастава обухвата вежбања из правописа (писање некоренских морфема: наставака, суфикса, префикса), лексичка вежбања с вежбама превођења (значење и употреба речи и фраза из проширеног основног лексичког фонда кроз аудирање, читање и превођење различитих текстова и дијалога на одговарајуће теме), говорна вежбања са елементима лингвокултурологије (проширене теме из свакодневне комуникације: формуле етикеције, телефонски разговор, сервиси – пошта, хемијско чишћење, фризер, време и клима, здравље, празници и обичаји – Божић, рођендан и сл.), граматичка вежбања (увежбавање градива пређеног на теоријским часовима).
    Литература
    1. Ивановић М. Вивчаємо українську мову: савремени украјински језик 3 и 4: граматика именских речи с практикумом (скрипта)
    2. Антонів О., Паучок Л. Українська мова для іноземців. Модульний курс. Київ : ІНКОС, 2012.
    3. Вихованець І. Р., Городенська К. Г., Загнітко А. П., Соколова С. О. Граматика сучасної української літературної мови. Морфологія. Київ : Видавничий дім Дмитра Бураго, 2017.
    4. Лозова Н. Є. Іменник : граматичний довідник. Київ : Наукова думка, 2016.
    5. Васильєва Л., Сокіл Б. Українсько-сербський тематичний словник. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2015.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    17
    Методе извођења наставеУпознавање студената са граматичким и правописним правилима кроз теоријска објашњења и конкретне примере, сложенија граматичка, лексичка и функционална вежбања – израда на часу и код куће уз проверу на часу; читање текстова из уџбеника, новина, научнопопуларних часописа и дискусије о њима; дискусије на обрађене говорне теме; интерактивна настава; самостално превођење текстова различите тежине са украјинског на српски, самостално превођење текстова са познатом лексиком и граматиком са српског на украјински језик. Настава уз коришћење електронских помагала (интернет, ЦД, ДВД, пројектор).
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит30
    Практична настава15Усмени испит20
    Пројекти
    Колоквијуми15
    Семинари15