Navigacija

Opis predmeta

2138033 - Savremeni ukrajinski jezik G-3

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni ukrajinski jezik G-3
Akronim 2138033
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Ukrajinski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Odslušan Savremeni ukrajinski jezik G-2, položen Savremeni ukrajinski jezik G-1 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Dalje razvijanje jezičkih receptivnih, produktivnih, interaktivnih i sociokulturnih veština. Usavršavanje stečene jezičke i govorne kompetencije optimalno do nivoa A2+.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student razume i upotrebljava reči iz proširenog osnovnog leksičkog fonda, treba da usvoji izuzetke i specifične oblike u imenskoj i glagolskoj paradigmi i pravilno ih upotrebljava u govoru i pisanju; razume pisani i usmeni tekst i iskaze na teme iz svakodnevne komunikacije, sposoban je za komunikaciju vezanu za svakodnevne situacije. U stanju je da govori i piše o sebi, svojoj neposrednoj okolini i pitanjima u domenu neposrednih potreba. Sposoban je da prevodi tekstove na odgovarajuće obrađene teme u oba smera, usvojio je nova pravopisna pravila i pravilno ih primenjuje pri sastavljanju tekstova.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Gramatika: imenice - oblik vokativa, leksičko-semantičke i gramatičke kategorije i njihova veza sa imeničkim oblicima, elementi imeničke tvorbe, četiri imeničke deklinacije sa posebnim akcentom na specifične nastavke, izuzetke i dubletne oblike, imenice sa krnjom paradigmom broja, nepromenljive imenice; pridev: promena prideva na [j] i na -liciй, pripadnost prideva tvrdoj ili mekoj grupi, elementi tvorbe prideva sa posebnim akcentom na izražavanje graduelnih odnosa i prideve subjektivne ocene, specifična upotreba komparativa; glagol - oblici imperativa, značenja infinitiva.
    Sadržaj praktične nastave Nastava obuhvata vežbanja iz pravopisa (pisanje nekorenskih morfema: nastavaka, sufiksa, prefiksa), leksička vežbanja s vežbama prevođenja (značenje i upotreba reči i fraza iz proširenog osnovnog leksičkog fonda kroz audiranje, čitanje i prevođenje različitih tekstova i dijaloga na odgovarajuće teme), govorna vežbanja sa elementima lingvokulturologije (proširene teme iz svakodnevne komunikacije: formule etikecije, telefonski razgovor, servisi – pošta, hemijsko čišćenje, frizer, vreme i klima, zdravlje, praznici i običaji – Božić, rođendan i sl.), gramatička vežbanja (uvežbavanje gradiva pređenog na teorijskim časovima).
    Literatura
    1. Ivanović M. Vivčaєmo ukraїnsьku movu: savremeni ukrajinski jezik 3 i 4: gramatika imenskih reči s praktikumom (skripta)
    2. Antonіv O., Paučok L. Ukraїnsьka mova dlя іnozemcіv. Modulьniй kurs. Kiїv : ІNKOS, 2012.
    3. Vihovanecь І. R., Gorodensьka K. G., Zagnіtko A. P., Sokolova S. O. Gramatika sučasnoї ukraїnsьkoї lіteraturnoї movi. Morfologія. Kiїv : Vidavničiй dіm Dmitra Burago, 2017.
    4. Lozova N. Є. Іmennik : gramatičniй dovіdnik. Kiїv : Naukova dumka, 2016.
    5. Vasilьєva L., Sokіl B. Ukraїnsьko-serbsьkiй tematičniй slovnik. Lьvіv : LNU іmenі Іvana Franka, 2015.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 7
    Metode izvođenja nastave Upoznavanje studenata sa gramatičkim i pravopisnim pravilima kroz teorijska objašnjenja i konkretne primere, složenija gramatička, leksička i funkcionalna vežbanja – izrada na času i kod kuće uz proveru na času; čitanje tekstova iz udžbenika, novina, naučnopopularnih časopisa i diskusije o njima; diskusije na obrađene govorne teme; interaktivna nastava; samostalno prevođenje tekstova različite težine sa ukrajinskog na srpski, samostalno prevođenje tekstova sa poznatom leksikom i gramatikom sa srpskog na ukrajinski jezik. Nastava uz korišćenje elektronskih pomagala (internet, CD, DVD, projektor).
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 30
    Praktična nastava 15 Usmeni ispit 20
    Projekti
    Kolokvijumi 15
    Seminari 15