Navigacija

Opis predmeta

1401037 - Lingvistika teksta i pragmatika

Specifikacija predmeta
Naziv Lingvistika teksta i pragmatika
Akronim 1401037
Studijski program Srpski jezik i književnost
Modul Nastavnički profil, Filološki profil
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Upisan studijski program Srpski jezik i književnost. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Da studenti steknu osnovna znanja u vezi sa srpskim jezikom u kontekstu – bilo u govornom događaju ili u okviru teksta; drugim rečima, da steknu osnovna znanja iz lingvistike teksta i pragmatike, primenjena na srpski jezik; da ova znanja povežu sa znanjima koja stiču na predmetima Sintaksa srpskog jezika, Funkcionalni varijeteti srpskog jezika i Jezička kultura.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po položenom ispitu studenti će imati teorijska znanja iz lingvistike teksta i pragmatike, odn. odgovarajućih oblasti analize diskursa. Takođe, biće u stanju da ova znanja i praktično primene u analizi dijaloga i teksta. Studenti će, najzad, biti u stanju da se dalje sami usavršavaju u ovim oblastima.
      Sadržaj predmeta
      Link ka stranici predmeta pragmatika.fil.rs
      Sadržaj teorijske nastave Način vođenja razgovora (osnovni pojmovi iz analize konverzacije); govorni činovi (pojam govornog čina, tipologija govornih činova, direktni i indirektni govorni činovi, govorni činovi molbe, zahvaljivanja, izvinjavanja, davanja komplimenata i dr. u srpskom jeziku); nameravano značenje i načini na koje ga sagovornik razume: kontekst, pozadinsko znanje, saradnički princip, konverzacione maksime, implikature; učtivost; deiksa (pojam i vrste deikse, upotreba pokaznih reči u srpskom jeziku). Pojam teksta i diskursa; osobine i struktura teksta; načini postizanja tekstualne kohezije; glavne vrste tekstova i njihove osobine.
      Sadržaj praktične nastave Analiza dijaloškog teksta; prepoznavanje i određivanje vrste govornih činova; analiza implicitnog značenja na autentičnim jezičkim primerima; prepoznavanje i primena strategija učtivosti; analiza upotrebe pokaznih reči u srpskom jeziku na autentičnim tekstovima; određivanje sredstava tekstualne kohezije; uočavanje osobina glavnih vrsta tekstova.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 2
      Metode izvođenja nastave
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 60
      Projekti
      Kolokvijumi 40
      Seminari