Navigacija

Opis predmeta

1405028 - Srpska književnost 20. veka

Specifikacija predmeta
Naziv Srpska književnost 20. veka
Akronim 1405028
Studijski program Srpska književnost i jezik
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 15.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje kompetentnih znanja i teorijske i metodološke stručnosti iz celokupne oblasti srpske književnosti 20. veka, formiranje svesti o njenom značaju i povezanosti sa nacionalnom i evropskom kulturom, umetnošću i istorijom. Student će steći temeljno poznavanje i relevantne informacije o periodima, pravcima, autorima i delima srpske književnosti 20. veka i umeće da ih primeni i proširuje u daljem samostalnom radu.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student stiče naučne kompetencije za poznavanje i razumevanje savremenih pristupa proučavanju moderne književnosti, analitičke mogućnosti samostalne primene naučenih metoda u čitanju književnih dela 20. veka, kao i sposobnost za prenošenje tog znanja učenicima u školskoj nastavi.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet obuhvata kontinuirani razvoj srpske književnosti od početka 20. veka, segmentovan u književne periode i pravce koji su predstavljeni najznačajnijim autorima, lektirom i stručnom literaturom. Prvi period je moderna i obuhvata vreme od početka veka do 1917. godine. Proučavaju se poezija, proza i kritika najznačajnijih autora, kao i književni život i periodika toga doba. Drugi period je avangarda koja obuhvata vreme između dva svetska rata. Čini je veliki broj pokreta i značajnih pisaca u poeziji, prozi i esejistici. Treći period obuhvata posleratni modernizam, u okviru koga se proučava razvoj književnosti do 70-ih godina, a četvrti postmodernu koja obuhvata književnike poslednje četvrtine 20. veka.
    Sadržaj praktične nastave Na vežbama i u samostalnom istraživačkom radu studenti tumače konkretna književna dela u kontekstu poetika pojedinih perioda. Studenti se osposobljavaju da primenjuju znanja stečena u okviru teorijske nastave i da smostalno kritički razumevaju i tumače dela i pojave u modernoj književnosti.
    Literatura
    1. I. Sekulić, Iz domaćih književnosti, knj. 1, 1977; M. Bogdanović, Stari i novi, knj.3, 1961; R. Vučković, Espresionizam u hrvatskoj i srpskoj književnosti, 1978.
    2. N. Petković, Ogledi o srpskim pesnicima, 2005; J. Delić, O poeziji i poetici srpske moderne, 2008; N. Petković, Dva srpska romana, 1988.
    3. A. Jerkov, Od modernizma do postmoderne, 1991; P. Petrović, Avangardni roman bez romana, 2017; I. Tartalja, Pripovedačeva estetika, 1979.
    4. Z. Mišić, Kritika pesničkog iskustva,1986; N. Milošević, Zidanica na pesku, 1978; Lj. Jeremić, Proza novog stila, 1976
    5. J. Delić, Hazarska prizma, 1991; Lj. Jeremić, Glas iz vremena, 1993; A. Jerkov, Nova tekstualnost, 1992; A. Jerkov, Smisao srpskog stiha, 2010. M. Đurić,Transmuzikalizacija teksta: muzika srpske modernističke književnosti, 2022. B. Vraneš, Vitezovi modernizma : viteški ideal u srpskom i svetskom romanu XX veka, 2022.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja, vežbe.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 10
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 10