Navigacija

Opis predmeta

1428037 - Savremeni grčki jezik G-7

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni grčki jezik G-7
Akronim 1428037
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Bibliotekarstvo i informatika, modul Bibliotekarstvo i informatika sa stranim jezikom, modul Bugarski jezik, književnost, kultura, modul Grčki jezik, književnost, kultura, modul Japanski jezik, književnost, kultura, modul Kineski jezik, književnost, kultura, modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Nemački jezik, književnost, kultura, modul Opšta književnost i teorija književnosti, modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Skandinavski jezici, književnosti, kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Odslušan kurs Savremeni grčki jezik G-6. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Produbljivanje znanja i veština stečenih na predmetu Savremeni grčki jezik G-6, sa težištem na morfosintaksi, leksici i pragmatici i posebnim osvrtom na terminologiju nauke o jeziku. Student će umeti da upotrebljava složenije jezičke celine kao i pojedinačne izraze standardnog grčkog jezika u komunikaciji sa nativnim sagovornikom, odnosno u moderiranom razgovoru u paru prema nivoima znanja i umenjima studenata, u skladu sa očekivanim postignućima, prema standardima Zajedničkog evropskog okvira za jezike. Znanja stečena na ovom predmetu koristiće studentu da se lakše prilagodi potrebama i zahtevima programa iz predmeta Savremeni grčki jezik G-8.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student razume složenije i opširnije tekstove i izvan sopstvene struke. Može brzo da čita i razume teže tekstove uočavajući bitne elemente. Razume idiome i stereotipne fraze, razaznaje dijalekte i različite registre. Može da prati većinu predavanja i diskusija. U stanju je da se izražava tečno i spontano. Fleksibilan je u upotrebi različitih jezičkih registara, svakodnevnih, akademskih ili stručnih. Može da piše jasne, dobro organizovane i detaljne tekstove o složenim temama, svesno primenjujući moguće obrasce i jezička sredstva u organizaciji diskursa. Student će biti osposobljen za usmeno i pismeno izražavanje na C1-1 nivou Zajedničkog evropskog okvira za jezike (S1/CEFR).
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Edukacija i razvijanje svih aspekata komunikativne kompetencije (u svim domenima upotrebe jezika: lični, javni, obrazovni i profesionalni) u grčkom jeziku, uz paralelno razvijanje svih jezičkih veština (razumevanje, govor, čitanje i pisanje).
    Sadržaj praktične nastave Složene gramatičke, leksičke i funkcionalne vežbe, čitanje tekstova iz novina, naučnih časopisa i stručne literature, pisanje složenih tekstova dužine do 400 reči, razumevanje standardnog govora bržeg tempa, i relativno složenijeg nestandardnog govora, vođenje razgovora, vođenje beležaka, prepoznavanje i upotreba složenijih paralingvističkih i neverbalnih činilaca, prevođenje sa grčkog na srpski jezik i sa srpskog na grčki. Tokom praktične nastave koriste se tekstovi, pogodni za samostalne vežbe transformacija i kontrastiranja na osnovu onog što studenti poznaju i koriste u srpskom jeziku. Pored odgovarajućih tekstova iz zbirki studenti koriste periodiku i stručnu literaturu u skladu sa svojim interesovanjima.
    Literatura
    1. Αγάθος, Θ. et al. (2004). Ακολουθώντας το κείµενο. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών.
    2. Γαβριηλίδου, Γ. (2010). Τα καλώς κείµενα για προχωρηµένους. Θεσσαλονίκη: University Studio Press
    3. Εξεταστικά θέµατα για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνοµάθειας (1999-2010). Επίπεδο ∆’. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
    4. Μανωλίδης, Γ. et al. (2011). Έκφραση Έκθεση για το Γενικό Λύκειο. Θεματικοί Κύκλοι. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ.
    5. Παναγοπούλου, Ε., Χατζηπαναγιωτίδη, Α. (2010). Ελληνικά για προχωρημένους. Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 7
    Metode izvođenja nastave Aktivno učestvovanje studenata u diskusijama. Interaktivna nastava sa primenom savremenih tehničkih sredstava, izvršavanje predviđenih individualnih i grupnih zadataka itd.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 25
    Praktična nastava Usmeni ispit 15
    Projekti 20
    Kolokvijumi 30
    Seminari