Navigacija

Opis predmeta

2109066 - Istorija ruskog jezika 2

Specifikacija predmeta
Naziv Istorija ruskog jezika 2
Akronim 2109066
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Ruski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Odslušani predmeti: Uvod u slavistiku 1, Uvod u slavistiku 2, Staroslovenski jezik 1, Staroslovenski jezik 2, Uporedna gramatika slovenskih jezika 1, Uporedna gramatika slovenskih jezika 2, Istorija ruskog jezika 1. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Teorijski aspekt: Isticanje specifikuma geneze ruskog književnog jezika i njegovog razvitka u dijahronijskoj perspektivi. Praćenje evolucije i osobenosti u raznim epohama i žanrovima i sagledavanje funkcionisanja jezičkih činjenica, otkrivanje uzroka koji su doveli do rušenja srednjovekovnog jezičkog kanona i utemeljenja savremenog sistema jezičkih stilova. Uspostavljanje veza između jezika i književnosti, posebno sa starom ruskom književnošću i književnošću 18. veka sa kojima se uzajamno dopunjuje i daje kompleksan uvid u proces nastanka ruske kulture i duhovnosti. Sticanje uvida u aktivne jezičke procese i poreklo promena, kao i opštu dinamiku i intenzitet razvoja i menjanja savremenog ruskog jezika od vremena Sovjetske Rusije do kraja 20. veka.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Shvatanje mehanizama funkcionisanja savremenog ruskog jezika u okvirima sistema komplementarnih funkcionalnih stilova, kao i primena praktično stečenih znanja – pravilno upotrebljavanja žanrovski uslovljene leksike u ruskom jeziku i vođenje računa o adekvatnom prevođenju i transponovanju na srpski jezik. Širenje saznanja o jeziku kao duhovnom i kulturno-istorijskom fenomenu na osnovu sadržaja i poruka starih spomenika. Sagledavanje jezika ne samo kao skupa jezičkih fakata već i sa stanovišta istorijskog, nacionalnog i duhovnog identiteta naroda.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Jezik epohe Petra Velikog: Jezik i procesi u 18 veku: Formiranje nacionalnog književnog jezika: Ruski jezik u 20.veku: Veze Istorije ruskog sa istorijom srpskog jezika:
      Sadržaj praktične nastave Nije predviđena.
      Literatura
      1. Kožin, A. N. Literaturnый яzыk Kievskoй Rusi. Izd. „Russkiй яzыk“, Moskva, 1981.
      2. Uspenskiй, B.A. Kratkiй očerk istorii russkogo literaturnogo яzыka (XI-XIX vv.). Gnozis, Moskva 1994.
      3. Remnёva, M.L. Puti razvitiя russkogo literaturnogo яzыka XI – XVII vv. Izd. Moskovskogo universiteta, Moskva 2003.
      4. K. Končarević, Sakralna komunikacija: norme, tradicije, sredstva. Pravoslavni bogoslovski fakultet – Institut za teološka istraživanja, Beograd, 2014.
      5. K. Končarević, Pogled u teolingvistiku. Jasen, Beograd, 2015.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2
      Metode izvođenja nastave Metode izvođenja nastave: Teorijska nastava /predavanja: Gradivo se izlaže sa osloncem na kognitivni princip prezentovanja i uvajanja materije. Interaktivni pristup podrazumeva podsticanje studenata na izražavanje vlastitog stava i uključivanje u diskusiju. Demonstrativno-ilustrativni i analitički metod je pogodan za predočavanje i analizu primera, odlomaka, idioma, fraza, izreka, poslovica, istoricizama, arhaizama, žanrovski obojene leksike, i sl., te otkrivanje njihovog istorijskog porekla i stilističko-funkcionalne upotrebe u jeziku. Pri izradi referata, odnosno, seminarskih radova koristi se kreativan pristup nastavi kroz monološko-dijaloški vid prezentovanja, komentarisanja i sučeljavanja stavova u toku duskusije, vezane uz zadatu temu, koja se odabira i obrađuje uz iščitavanje osnovne i šire literature, kao i obaveznu naučno-konsultativnu podršku nastavnika.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 60
      Praktična nastava 20 Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 10