Navigacija

Opis predmeta

2114031 - Savremeni francuski jezik G-1

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni francuski jezik G-1
Akronim 2114031
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Francuski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezni/izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razvijanje četiri osnovne jezičke veštine na francuskom jeziku (razumevanje pisanog teksta, razumevanje na sluh, pisana i govorna produkcija) do nivoa A1, prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike. Usvajanje osnovnih gramatičkih pojmova vezanih za francuski jezik, predviđenih nivoom A1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon odslušanog semestra student razume i koristi najfrektvetnije reči i izraze francuskog jezika u usmenom i pisanom izražavanju. U stanju je da komunicira na francuskom na poznate teme pod uslovom da sagovornik govori razgovetno i polako. Može dati osnovne podatke o sebi i drugima; razume i može pružiti jednostavna uputstva za prostornu orijentaciju; razume jednostavne administrativne formulare i u stanju je da ih popuni; razume meni restorana i može izabrati restoran u skladu sa svojim potrebama; razume kratke turističke i kulturne ponude; razume i piše razglednice; komunicira o članovima svoje i tuđe porodice. Upoznat je s osnovnim gramatičkim kategorijama neophodnim za kreiranje i razumevanje jednostavnih rečenica na francuskom.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Gramatički sadržaji u skladu sa nivoom A1 (prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike). Kontinuirana provera pređenog gradiva kroz obavljanje individualnih zadataka.
    Sadržaj praktične nastave Razvoj svih jezičkih veština (razumevanje pisanog teksta, razumevanje na sluh, pisana i govorna produkcija) u skladu sa nivoom A1 (prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike). Uvežbavanje leksike i gramatike u skladu sa nivoom A1. Kontinuirana provera pređenog gradiva kroz obavljanje individualnih i grupnih zadataka i rešavanje testova.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 7
    Metode izvođenja nastave Predavanja, vežbe, konsultacije. Stalna provera razumevanja i savladanosti gradiva usmeno na času i kroz izradu domaćih zadataka.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 30 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava Usmeni ispit 10
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari