Navigacija

Opis predmeta

2125036 - Savremeni albanski jezik 6

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni albanski jezik 6
Akronim 2125036
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Položen ispit iz Savremenog albanskog 5 Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Razvijanje svih jezičkih kompetencija do nivoa B2.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti će biti u stanju da razumeju duže i kompleksnije književne i neknjiževne tekstove. Moći će da razumeju specijalizovane članke, da se tečno, jasno i sponatano izržavaju na albanskom jeziku uz minimalnu pomoć profesora. Moći će da fleksibilno i aktivno koriste jezik u raznim situacijama. Biće u stanju da preciznije izražavaju svoje mišljenje i stavove i aktivnije se uključuju u razgovor drugih govornika. Da povezuju određene tematske celine i završavaju svoje izlaganje odgovarajućim zaključkom. Moći će da razumeju, u solidnoj meri, veći deo TV vesti i programa koji se bave tekućim događajima, da razumeju većinu filmova na standardnom jeziku. Moći će da čitaju članke i izveštaje koji obrađuju savremene i aktuelne probleme, da jasno izražavaju svoje stavove i mišljenje o određenim temama i pitanjima. Moći će da čitaju dela savremene albanske književnosti, da napišu esej i sažetak onoga što su pročitali izražavajući i sopstvene stavove o zadatoj temi (slaganja i neslaganja sa iznetim stavovima) navodeći razloge za ili protiv nekog gledišta i stava.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Kako napisati esej. Kreativno pisanje. Obrada fraza (pravilna upotreba fraza i frazeoloških izraza). Eliptičnost, kreativnost u jeziku i jezička ekonomija. Stil. Građenje rečenica u skladu sa književno-jezičkom normom. Raznovrsne teme i tekstovi za obradu koji su u sladu sa programom za ovaj nivo jezičkog znanja. Politička terminologija, ekonomska terminologija, pravna terminologija, terminologija turizma itd.
      Sadržaj praktične nastave Analiza tekstova, vežbe, pisanje eseja.
      Literatura
      1. Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës Shqipe (2016). Shqip.Al, Të mësojmë gjuhën shqipe (Libri i mësimeve B2). Tiranë.
      2. Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës Shqipe (2016). Shqip.Al, Të mësojmë gjuhën shqipe (Libri i ushtrimeve B2). Tiranë.
      3. Memisha, Valter (2012). Ushtrime për leksikologji e semantikë leksikore, Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Tiranë.
      4. Thomai, Jan (1999). Fjalor frazeologjik i gjuhës shqipe, Shkenca, Tiranë.
      5. Memushaj, Rami (2012). Për shqipen standarde I, II, Infobutues, Tiranë.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      1 7
      Metode izvođenja nastave Metode koje omogućavaju najbolji feedback na relaciji profesor-student, razvijanje jezičkih veština i kognitivnih sposobnosti.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 25 Pismeni ispit 30
      Praktična nastava 25 Usmeni ispit 20
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari