Navigacija

Opis predmeta

2127032 - Informatički praktikum 2

Specifikacija predmeta
Naziv Informatički praktikum 2
Akronim 2127032
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Bibliotekarstvo i informatika, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Skandinavski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Praćenje predmeta je uslovljeno brojem mesta na predmetu i prethodno odslušanim predmetom Informatički praktikum 1. Polaganje predmeta je uslovljeno prethodno položenim ispitom iz predmeta Informatički praktikum 1. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje osnovnih znanja o vrstama i funkcionisanju softvera savremenih računara i obučavanje za njegovo aktivno i kreativno korišćenje u svakodnevnom životu i profesionalnom radu, posebno uslužnog softvera i softvera za tabelarno izračunavanje.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student poznaje osnovne karakteristike softvera savremenog računara. Ume da koristi program Excel na nivou naprednog korisnika.
    Sadržaj predmeta
    Link ka stranici predmeta http://www.fil.bg.ac.rs/misko/flf/ip2/ip2.html
    Sadržaj teorijske nastave Pojam softvera (aplikativni, sistemski i zlonamerni softver). Operativni sistemi i njihove osnovne funkcije. Sistem datoteka i kataloga i njihovo adresiranje (apsolutno i relativno). Uslužni softver (uređivači teksta, upravljači sistemom datoteka i kataloga, anti-zlonamerni softver, softver za kompresiju i dekompresiju podataka, komunikacioni softver). Programski jezici i jezički prevodioci (kompilatori i interpretatori). Računarske mreže. Karakteristike komunikacionog kanala. Arhitektura mreža (fizičke i logičke topologije mreža, mrežni protokoli). Medijumi za prenos podataka u mreži i mrežni hardver.
    Sadržaj praktične nastave Obuka za rad sa operativnim sistemom Windows i programom Microsoft Excel. Tabelarno predstavljanje podataka, formatiranje ćelija, apsolutno i relativno adresiranje ćelija. Sortiranje i filtriranje podataka. Rad sa formulama. Osnovne matematičke i statističke funkcije u formulama. Funkcije za rad sa tekstom, datumom i vremenom u formulama. Funkcije iskazne logike, uslovno izračunavanje i uslovno formatiranje. Rad sa grafikonima.
    Literatura
    1. Miloš Utvić, materijal na vebu za predmet Informatički praktikum 2 (rad sa formulama u programu Microsoft Excel, apsolutno adresiranje datoteka i kataloga u operativnom sistemu Windows), http://www.fil.bg.ac.rs/misko/flf/ip2/ip2.html
    2. Cvetana Krstev, materijal na vebu ("Mreže"), http://www.matf.bg.ac.rs/~cvetana/
    3. Filip Marić, Računarstvo i informatika 1 : udžbenik za prvi razred gimnazije, Beograd : Klett, 2020
    4. N.Klem i D. Marinčić, Računarstvo i informatika za II razred gimnazije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2011.
    5. Stevanović, V. Tabelarne kalkulacije : Microsoft Excel 2010 : priručnik za pripremu ECDL ispita. Beograd: Službeni glasnik, 2012.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 2
    Metode izvođenja nastave interaktivno-komunikativne, interaktivne (praktičan rad za računarom)
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 40
    Praktična nastava 25 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari