Navigacija

Opis predmeta

2129025 - Mađarski jezik 5

Specifikacija predmeta
Naziv Mađarski jezik 5
Akronim 2129025
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Položeni ispiti iz Mađarskog jezika 1-3, odslušan predmet Mađarski jezik 4 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje sa osnovnim preduslovima za izučavanje mađarske rečenice, razrada problema sintagmatike i uvođenje u problematiku specifičnih sintagmatskih odnosa u mađarskom jeziku. Upoznavanje sa strukturom, karakteristikama, klsifikacijom i funkcionisanjem prostih rečenica u mađarskom jeziku.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti će steći saznanja o osnovnim karakteristikama rečenica u mađarskom jeziku, odnosno sa načinima kako se rečenice koriste u verbalnoj komunikaciji, a upoznaće i strukturu i prirodu sintagmi u mađarskom jeziku, kao i njihovu povezanost sa morfološkim oblicima i sa određenim komunikacijskim potrebama, ali i sa ulogom tako shvaćenih morfoloških oblika u sintagmatskim odnosima.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Rečenica i reč, 2. Rečenice kao frazeološke jedinice, 3. Gramatička sredstva za sastavljanje rečenica, 4. Pojam sintagme, 5. Vrste sintagmi: predikativna, subjekatska, objekatska sintagma, adverbijalne, atributske sintagme i apozicijske sintagme. 6. Struktura prostih rečenica. 7. Subjekat, 8. Glagolski, imenski i složeni predikat, 9. Objekat, 10. Priloške odredbe, 11. Atributi i apozicije
    Sadržaj praktične nastave 1. Analiza sintagmi raznih funkcija u mađarskom jeziku, 2. Analiza prostih rečenica raznih funkcija i struktura.
    Literatura
    1. Kugler N. 2000. Mondattan. In: Keszler B. (ured.) 2000. Magyar grammatika. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. 367‒551.
    2. Keszler B. et al. 2000. Szintagmatan. In: Keszler B. (ured.) 2000. Magyar grammatika. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. 304–366.
    3. Rácz E.−Szemere Gy. 2001. Mondattani elemzések. Tankönyvkiadó, Budapest.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 1
    Metode izvođenja nastave Predavanja i vežbe: slaganje naučnih činjenica, predočavanje odgovarajućih primera iz standardnog jezika, diskusija o teorijskim pitanjima i o mogućnostima primenjivanja, praktičan rad u vidu analize i sinteze.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 70
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari