Navigacija

PREDAVANJA NA KATEDRI ZA SLAVISTIKU U OKVIRU MEĐUNARODNOG KULTURNOG FORUMA „PO PRVI PUT“

Vreme 13. decembar 2023. 13:15
Predavač Katerina Kalitko, Tetjana Oharkova, Jarina Cimbal
Organizator Poljski institut u Beogradu, Ukrajinski institut u Kijevu i Katedra za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu
Mesto ČITAONICA BIBLIOTEKE KATEDRE ZA SLAVISTIKU

13–14. decembra 2023.

čitaonica biblioteke katedre za slavistiku

U organizaciji Poljskog instituta u Beogradu, Ukrajinskog instituta u Kijevu i Katedre za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu od 9. do 21. decembra održava se međunarodni kulturni forum „Po prvi put“, usmeren na bolje upoznavanje i kulturno umrežavanje Srbije, Ukrajine i Poljske. Među brojnim događajima izdvajamo tri predavanja koja će biti održana na Katedri za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

13.12. 2023, sa početkom u 13:15, predavanje Katerine Kalitko „Prevoditi rat“

Katerina Kalitko je ukrajinska pesnikinja i prevoditeljka. Članica je ukrajinskog PEN-a, dobitnica Nacionalne nagrade „Taras Ševčenko“, najviše državne nagrade u oblasti kulture i umetnosti za 2023. godinu za zbirku poezije „Red ćutalica“. Njena dela prevedena su na mnoge jezike, uključujući i srpski. Našim studentima predstaviće se kao prevoditeljka balkanskih književnosti. Prevodila je dela Miljenka Jergovića, Ozrena Keba, Emira Kusturice, Uglješe Šajtinca, Milete Prodanovića, Meše Selimovića i drugih. Predavanje će biti posvećeno praktičnoj strani prevođenja proze i poezije, a govoriće se i o tome kako prevesti, preneti iskustva, naročito onda kada ona još traju, kada rat i dalje besni. Predavanje će biti održano na srpskom jeziku.

14.12. 2023, sa početkom u 13:15, predavanje Tetjane Oharkove „Kako ukrajinska književnost funkcioniše danas“

Tetjana Oharkova je javna intelektualka, rukovodilac međunarodnog odeljenja Ukrajinskog kriznog medija-centra, novinarka, esejistkinja, viši predavač Katedre za opštu književnost Kijevo-mogiljanske akademije, članica ukrajinskog PEN-a, stipendista Fulbrajtovog programa akademske razmene, doktor nauke o književnosti. Predavanje će biti održano na ukrajinskom jeziku uz obezbeđeni prevod na srpski jezik.

14.12. 2023, sa početkom u 14:30, predavanje Jarine Cimbal „Zašto su nam važne naše 1920-e“

Jarina Cimbal je ukrajinska istoričarka i teoretičarka književnosti, viša naučna saradnica Odeljenja za ukrajinsku književnost XX veka i savremeni književni proces Instituta za književnost „T. G. Ševčenko“ Nacionalne akademije nauka  Ukrajine. Našim studentima predstaviće se kao autorka projekta „Naše 1920-e“ u izdavačkoj kući „Tempora“. U okviru ovog projekta zahvaljujući Jarininom radu čitaoci su dobili priliku da se upoznaju sa tekstovima književnika koji su bili popularni dvadesetih godina prošlog veka, među kojima su Majk Johansen, Jevhen Plužnik, Valerjan Poliščuk, Geo Škurupij, Mihajl Semenko. Predavanje će biti održano na ukrajinskom jeziku uz obezbeđeni prevod na srpski jezik.

Slike

  • /uploads/attachment/najava/12/dogadjaji-1.png