Navigacija

Biranje i prijava izbornih P-1 jezika

Opšte vesti

Studenti osnovnih studija (na svim studijskim programima) opredeljuju se za pomoćni strani jezik popunjavanjem liste želja, preko formulara na internet stranici Fakulteta. Prijava će biti otvorena od 9. oktobra u 10 časova  do 17. oktobra u 17 časova. Pre otvaranja prijave, na internet stranici Fakulteta biće istaknuta tabela sa informacijama o ponuđenim jezicima, uslovima za pohađanje, rasporedom predavanja itd.

Potrebno je da studenti obrate pažnju na šifre ispred naziva predmeta: predmete čija šifra počinje brojem 21 mogu birati studenti upisani u prvu godinu u školskoj 2023/24, dok predmete sa šifrom 14 biraju studenti upisani pre 2023/24. godine.

Prilikom popunjavanja liste želja, studenti su dužni da popune celu listu. Broj mogućnosti na listi zavisi od ponuđenog izbora na konkretnom studijskom programu, odnosno modulu:

Studenti modula 05, 06, 4, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 37, 38, kao i studenti upisani na studijski program Srpski jezik i književnost pre 2023/24. godine navode najmanje osam, a najviše 15 želja.

Na studijskom programu Srpski jezik i književnost studenti upisani na prvu godinu 2023/24. navode šest želja, kojima se opredeljuju između svetskih jezika (engleski, ruski, nemački, francuski, italijanski, španski). Studenti koji na ovaj način ne budu raspoređeni ni na jedan od navedenih jezika, mogu se naknadno opredeliti za neki od drugih slovenskih jezika koji se na studijskom programu mogu birati kao pomoćni i na kojima ima slobodnih mesta.

Na studijskom modulu Opšta književnost i teorija književnosti studenti navode šest želja tako što na prva dva mesta ističu dva svetska jezika čije je slušanje predviđeno studijskim programom. Ukoliko neki student ne želi da za školsku 2023/24. godinu prijavi dva, već samo jedan jezik, potrebno je da napomenu o tome do 18. oktobra pošalje na mejl pomocnijezik@gmail.com. Studenti IV godine Opšte književnosti i teorije književnosti, kojima je po studijskom programu na SA7 poziciji omogućeno da biraju neki od 23 strana P-1 jezika, popunjavaju poseban formular koji će biti istaknut na internet stranici Fakulteta.

Formular popunjavaju samo studenti koji prvi put prijavljuju pohađanje nastave iz određenog P-1 jezika. Studenti upisani na prvu godinu u školskoj 2023/24. godini dužni su da prate nastavu i polažu ispit iz sva 4 dela istog pomoćnog stranog jezika. Studenti koji su upisali studijski program Jezik, književnost, kultura pre 2023/24. godine, i  koji žele da promene P-1 jezik u odnosu na školsku 2022/23. godinu prijavljuju ga putem onlajn formulara sa listom želja. Ctudenti koji su određeni P-1 jezik već slušali u školskoj 2022/23. godini praćenje istog predmeta prijavljuju isključivo putem elektronskog studentskog servisa, i to od trenutka kada prijava P-1 jezika bude omogućena na servisu.

Studenti koji žele da pohađaju nastavu iz Savremenog engleskog jezika P-1 moraju polagati ulazni test, koji će se održati 15. oktobra prema rasporedu istaknutom na internet stranici Katedre za anglistiku. Rezultati testa biće objavljeni na sajtu Fakulteta najkasnije 17. oktobra u 12 časova. Studenti koji se preko formulara prijave za engleski, a ne budu polagali ulazni test 15. oktobra, neće moći pohađati Savremeni engleski jezik P-1.

Na ličnu elektronsku adresu prijavljenu u formularu studentima će stići obaveštenje o uspešnoj prijavi, kao i obaveštenja o izmenama podataka, koje mogu vršiti tokom perioda prijavljivanja.

Po zaključenju prijave, ctudenti se raspoređuju na jezike rangiranjem na osnovu broja bodova ostvarenih na rang-listi prilikom upisa na Fakultet, a prema listi želja koju su popunili, u skladu sa kadrovskim i organizacionim mogućnostima katedara. Tek po objavljivanju konačnih rang-lista studenti će biti obavešteni o načinu prijave predmetâ na elektronskom servisu e-student.

Nastava na izbornim jezicima P-1 počeće da se odvija od 23. oktobra.

U slučaju nedoumica, studenti se mogu obratiti na adresu pomocnijezik@gmail.com.

 

 *  Studenti koji neki od P-1 jezika žele da prate i polažu fakultativno treba da se predmetnom nastavniku ili saradniku obrate sa molbom između 23. i 30. oktobra. Ukoliko dobiju saglasnost za pohađanje predmeta, mogu ga prijaviti preko studentskog elektronskog servisa. Posle 30. oktobra nastavnici nisu dužni da razmatraju zahteve studenata koji žele da P-1 jezik pohađaju fakultativno.

** Prijava preko formulara odnosi se isključivo na prvi deo pomoćnog stranog jezika, tj. Savremeni strani jezik P-1 (kao i na Latinski jezik 1, tip predmeta SA, šifra 1414101) – prijava na izborne jezike P-3, na drugi slovenski jezik sa posebne izborne liste itd., vršiće se, kao do sada, prema katedarskim uputstvima.