Navigacija

Opis predmeta

1423055 - Specijalni kurs iz lingvističke japanologije i japanološke lingvistike

Specifikacija predmeta
Naziv Specijalni kurs iz lingvističke japanologije i japanološke lingvistike
Akronim 1423055
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Bugarski jezik, književnost, kultura, modul Japanski jezik, književnost, kultura, modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Opšta književnost i teorija književnosti, modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Ruski jezik, književnost, kultura, modul Slovački jezik, književnost, kultura, modul Ukrajinski jezik, književnost, kultura, modul Holandski jezik, književnost, kultura, modul Češki jezik, književnost, kultura, modul Španski jezik, hispanske književnosti, kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Poznavanje japanskog jezika najmanje na višem osnovnom ili srednjem nivou Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Pripremanje studenata za dalji samostalni istraživački rad i usavršavanje znanja japanskog jezika uz pomoć problemskog pristupa i upućivanja na neophodnu literaturu, ukazivanja na individualne i epohalne razlike u gramatikama, određivanja korpusa i slično.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Očekuje se da je student osposobljen za aktivno samostalno učenje i istraživački rad i da može da se koristi relevantnom literaturom, kao i da prosuđuje merodavnost izvora. Naučio je da vlada neophodnom naučnom terminologijom na japanskom, srpskom i engleskom jeziku i upoznao se sa naučnim stilom pisanja na japanskom jeziku.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Sardžaj predmeta obuhvata ispitivanje pitanja šta je gramatika i čemu služi, s posebnim osvrtom na individualne i epohalne razlike u delima, a preko pregleda razvoja japanske gramatike do njenog sadašnjeg stanja i glavnih problemskih oblasti.
      Sadržaj praktične nastave Problemski pristup konkretnim jezičkim pitanjima i ispitivanje zadatog korpusa. Čitanje i tumačenje naučnog teksta u vezi sa zadatom temom, posebno na japanskom jeziku. Prezentovanje rezultata samostalnog istraživanja iz sekundarne literature i sopstvenog istraživanja u pisanoj i usmenoj formi.
      Literatura
      1. 友松悦子、宮本淳、和栗雅子(2000、初版)。『どんな時どう使う 日本語表現文型200 初・中級 (200 Essential Japanese Expressions: A Guide to Correct Usage of Key Sentance Patterns)』。 東京:株式会社アルク"
      2. 友松悦子、和栗雅子(2006)(初版2004)。 『短期集中 初級日本語文法総まとめ ポイント20』。 東京:株式会社スリーエーネットワーク
      3. Sunakawa, Yuriko et al. 砂川有里子等『教師と学習者のための 日本語文法辞典』東京: くろしお出版.
      4. Makino, Seichi & Michio Tsutsui (1999). A Dictionary of Basic Japanese Grammar. Tokyo: The Japan Times (prvo izdanje 1986).
      5. Makino, Seichi & Michio Tsutsui (1999a). A Dictionary of Intermediate Japanese Grammar. Tokyo: The Japan Times.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      1 1
      Metode izvođenja nastave Predavanja, interaktivni rad, rad u grupama, radionice, diskusije, konsultacije.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 30 Pismeni ispit 50
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari