Navigacija

Opis predmeta

1427022 - Knjiga i biblioteke kod Srba 2

Specifikacija predmeta
Naziv Knjiga i biblioteke kod Srba 2
Akronim 1427022
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Bibliotekarstvo i informatika
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Knjiga i biblioteke kod Srba 1 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Novija istorija knjige i biblioteka kod Srba obuhvata period 18, 19. i 20. veka. Predmet ima za cilj da studenti steknu jasnu sliku o razvoju kulture knjige, pisanja i biblioteka u protekla tri veka, kao i o društvenim i ekonomskim prilikama koje su pogodovale ili usporavale razvoj svakog od ova tri fenomena.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Proučavanje najznačajnijih razvojnih etape na polju knjige i biblioteka omogućavaju studentima da uobliče sliku o kulturnom identitetu srpskog naroda. Poboljšava se razumevanje pojedinih epoha i karakterističnih faza u razvoju pismenosti, knjige i biblioteka kod Srba i njihove ekonomske i ideološke uslovljenosti. Razvija se interesovanje za buduća istraživanja na ovom polju. Jača se profesionalna kompetentnost studenata.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Srpska "knjiga" od druge četvrtine 18. veka do danas: razvoj štamparstva i izdavaštva, vrste publikacija. Kulturni poslenici na razvoju pisma i knjige. Srpske biblioteke u Habsburškoj monarhiji. Razvoj biblioteka kod Srba u 19. veku: čitališta, javne biblioteke, Narodna biblioteka u Beogradu, Biblioteka Matice srpske, Patrijaršijska biblioteka, školske, visokoškolske i specijalne bibloteke. Privatne i zadužbinske biblioteke. Biblioteke kod Srba u 20. veku: istorija i teorija. Bibliotečka pravna regulativa u istorijskoj dimenziji.
    Sadržaj praktične nastave Znamenite ličnosti istorije knjige, knjižarstva, izdavaštva i bibliotekarstva: njihov praktični i teorijski doprinos razvoju profesije i, posredno, razvoju srpske kulture. Kroz praktičnu nastavu studenti se podstiču da saznaju "ko je ko" u srpskom bibliotekarstvu: upućuju se u metodologiju izrade leksikona znamenitih ličnosti i daje im se zadatak da po zadatoj metodologiji izrade odgovarajuće odrednice. Kroz delatnost pojedinaca sagledava se delatnost institucija i organizacija, razvoj ideja i pokreta koji su značajni za sadašnju poziciju biblioteka i bibliotekarstva kod Srba.
    Literatura
    1. Srpski pisci i knjige u 18. veku / Laza Čurčić. - Novi Sad : Književna zajednica, 1988.
    2. Čitališta u Srbiji u 19. veku / Desanka Stamatović. - Pančevo : Gradska biblioteka, 2011.
    3. Istorija Narodne biblioteke u Beogradu / Miraš Kićović. - Beograd: NBS, 1960.
    4. Srpska knjiga : njeni prodavci i čitaoci u 19. veku / Stojan Novaković. - Beograd, 1900.
    5. Biblioteke i identitet / Gordana Stokić Simončić, Željko Vučković. – Pančevo : Gradska biblioteka; Novi Sad : Filozofski fakultet, 2012.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 3
    Metode izvođenja nastave monološka, interaktivno-komunikaciona, vežbe u učionici i u bibliotekama, prezentacije, radionice
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 15 Usmeni ispit 55
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 10