Navigacija

Opis predmeta

1427046 - Informatički praktikum 4

Specifikacija predmeta
Naziv Informatički praktikum 4
Akronim 1427046
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Bibliotekarstvo i informatika
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Praćenje predmeta je uslovljeno brojem mesta na predmetu i prethodno odslušanim predmetom Digitalni tekst 2. Polaganje predmeta je uslovljeno prethodno položenim ispitom iz predmeta Digitalni tekst 2. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je osposobljavanje za aktivno korišćenje formata XML za specifikaciju i primenu prikagođenih jezika za označavanje strukture i značenja delova dokumenta (DTD i XML šema), formata JSON za predstavljanje podataka u računaru i njihovu razmenu, kao i tekstualnog formata BibTeX za pripremu elektronske bibliografije.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student razume XML format, ume da napiše jednostavnu definiciju tipa dokumenta, razume XML šeme, ume da proveri da li je XML dokument dobro formiran i da li je validan, ume da pripremi dokument u XML formatu u skladu sa datim DTD-em ili XML šemom.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Terminologija (elementi i atributi, koreni i prazni element, jednostavan i mešoviti sadržaj elementa, karakterski i parsirani karakterski podaci, komentari, instrukcije obrade). Dobro formiran i validan dokument. Definicija tipa dokumenta (DTD). Spoljašnji i unutrašnji DTD. Modeli sadržaja elemenata (parsirani karakterski podaci, element dete, sekvencija elemenata, alternacija, ponavljanje, mešovit sadržaj, prazan sadržaj, proizvoljan sadržaj, upotreba zagrada). Entiteti (karakterski, opšti, parametarski). Prostori imena i javni identifikatori. Specifikacija, tipovi i podrazumevane vrednosti atributa. JSON tekstualni format za predstavljanje objekata. BibTeX format za obeležavanje bibliografije i citiranje bibliografskih unosa u dokumentima kreiranim LaTeX sistemom. Regularni izrazi. XML Schema kao alternativa za definisanje tipa dokumenta. Restrikcije sadržaja elemenata upotrebom regularnih izraza.
    Sadržaj praktične nastave Svi pojmovi i koncepti uvedeni u teorijskom delu nastave demonstriraju se praktično primenom programa za pregled, uređivanje i validaciju dokumenata u formatima XML, JSON i BibTeX (XML Copy Editor, Notepad++, JabRef).
    Literatura
    1. Majkl Dž. Jang, XML : korak po korak, CET, Beograd, 2001.
    2. XML Schema Tutorial, http://www.w3schools.com/schema/
    3. Cvetana Krstev, Obeležavanje teksta i XML, materijal na vebu (http://www.matf.bg.ac.rs/~cvetana/)
    4. DTD Tutorial, http://www.w3schools.com/dtd/
    5. RSS Tutorial, http://www.w3schools.com/rss/
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 3
    Metode izvođenja nastave interaktivno-komunikativne, interaktivne (praktičan rad za računarom)
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 45
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 20