Navigacija

Opis predmeta

2101045 - Uvod u metodiku nastave

Specifikacija predmeta
Naziv Uvod u metodiku nastave
Akronim 2101045
Studijski program Srpski jezik i književnost
Modul Srpski jezik i književnost - filologija i nastava
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljenost drugim predmetima Student mora biti upisan na studijski program Srpski jezik i književnost. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Ovladavanje osnovnim teorijskim znanjima iz metodike nastave, nastavne metodologije i didaktike, kako bi se mogli pratiti naredni metodički kursevi i ta znanja uspešno primenjivati u nastavnoj praksi.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Očekuje se da studenti, budući nastavnici, ovladaju teorijskim znanjima iz metodike nastave i da budu osposobljeni za uspešno izvođenje nastave.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Sadržaji predmeta Uvod u metodiku nastave obuhvataju znanja o ciljevima i zadacima nastave srpskog jezika i književnosti, o interdisciplinarnoj prirodi obrazovne lingvistike i korespondirajućim naukama (nauci o jeziku, nauci o književnosti, didaktici, pedagogiji, psihologiji i dr.); studenti se upoznaju sa (1) osnovnim principima nastave maternjeg jezika, (2) nastavnim metodama, njihovim karakteristikama, oblicima primene i funkcionalnog kombinovanja, (3) usvajaju znanja o sistemima nastave srpskog jezika i književnosti, (4) upoznaju načine primene nastavnih sredstava i oblike korišćenja udžbenika i priručnika, (5) stiču znanja o organizovanju i izvođenju različitih tipova časova, (7) načelima programiranja nastavnog gradiva, (8) nastavnom planu i programu, sadržaju nastavnih programa i umeću sačinjavanja nastavnih planova, (9) pripremanju nastavnika za rad, (10) praćenju i vrednovanju učeničkog rada, (11) primeni zadataka i testova objektivnog tipa, (12) osmišljanju, racionalnoj primeni, pregledanju i vrednovanju domaćih zadataka, (13) kao i organizaciji, planiranju i realizaciji nastave i slobodnih aktivnosti učenika.
    Sadržaj praktične nastave U okviru vežbi, studenti se osposobljavaju za primenu teorijskih znanja i nastavne metodologije. Teorijska znanja se obogaćuju: (1) analizom primera valjane primene didaktičkih principa u nastavi srpskog jezika i književnosti, (2) sticanjem umeća osmišljenog i racionalnog kombinovanja nastavnih metoda, (3) primenom različitih oblika rada, (4) upoznavanjem organizacije i strukture nastave, (5) razmatranjem primera razložnog planiranja gradiva (sačinjavanja globalnih i mesečnih nastavnih planova), (6) upoznavanjem načina pisanja, realizacije i analize nastavnikove pripreme za čas, (7) projektovanjem nastavnih ciljeva (obrazovnih, vaspitnih i funkcionalnih), (8) kreativnom primenom tradicionalnih nastavnih sredstava i razvijanjem umeća za korišćenje savremenih tehnologija u nastavnom procesu, (9) zadavanjem domaćih zadataka učenicima, (10) osposobljavanjem za kompetentnu analizu izvedenog časa i projektovanje časova utvrđivanja, ponavljanja i vežbanja.
    Literatura
    1. Pavle Ilić, Srpski jezik i književnost u nastavnoj teoriji i praksi: metodika nastave, Novi Sad: Zmaj, 2006. (15–170)
    2. Simeon Marinković, Metodika kreativne nastave srpskog jezika i književnosti, Beograd: Kreativni centar, 2000. (7–83)
    3. Milija Nikolić, Metodika nastave srpskog jezika i književnosti, Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2006. (7−190)
    4. Ivan Ivić, Ana Pešikan, Slobodanka Janković i Svetlana Kijevčanin, Aktivno učenje, Beograd: Institut za psihologiju, 1998.
    5. Tomas Gordon, Kako biti uspešan nastavnik, Beograd: Kreativni centar, 2001.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja, vežbe, diskusije, usmena izlaganja, analiza domaćih zadataka, konsultacije.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari