Navigacija

Opis predmeta

2104035 - Savremeni bugarski jezik G-5

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni bugarski jezik G-5
Akronim 2104035
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Bugarski jezik, književnost, kultura, modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Položen predmet Savremeni bugarski jezik G-4. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje komunikativnih veština na nivou B2: Slušanje ‒ razumevanje dužih govora, predavanja, filmova i sl. na standardnom jeziku; Čitanje ‒ čitanje članaka, razumevanje savremene književne proze; Govorna interakcija ‒ veštine za spontanu komunikaciju na određene teme i sa izvornim govornikom; Govorna produkcija ‒ veštine monološkog izražavanja na određenu temu i spontane reakcije; Pisanje ‒ pisanje sastava, izveštaja i izražavanje sopstvenog mišljenja. Uspešno savladavanje studijskog programa koji se odnosi na znanja i veštine koji su predviđeni u Zajedničkom evropskom okviru za jezike za nivo B2.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student razume teže i duže tekstove i prepoznaje i implicitna značenja. U stanju je da se izražava tečno i spontano, da primenjuje teorijska znanja iz morfologije i sintakse; dopuna i nadgradnja tematskog leksikona, sociokulturna znanja, ustaljeni konstrukti: poređenja, frazeme, idiomi. Student će proširiti znanja i veštine, vezane za samostalno čitanje i reprodukciju, za spontani govor iz određene tematske oblasti, za pisanje jasnih i dobro organizovanih tekstova. Student će moći da odgovori na zahteve slušanja, razumevanja, pisanja i komunikacije za nivo B2.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Praktična gramatika prema metodičkim celinama kompleksnih lekcija osnovnih udžbenika za B2. Konjugacija glagola i da-konstrukcija. Tvorba imenica. Deminutativi i augmentativi. Tvorba prideva. Koordinacija preterita u naraciji. Aorist i imperfekat u tekstovima. Glagolski oblici trpnog stanja. Nesputani govor: Odnos mesto akcenta - pauze u govornoj produkciji. Promena zvučnih konsonanata u bezvučne u usmenom govoru ‒ komparacija sa srpskim jezikom.
    Sadržaj praktične nastave Prema metodičkim celinama kompleksnih lekcija osnovnih udžbenika za B2. Primena znanja usvojenog na teorijskoj nastavi. Govorne vežbe. Slušanje i razumevanje. Pisanje: eseji ‒ opis slike, pismo, sastav na određenu temu, pisanje CV-a, oglasa. Gramatička vežbanja. Usmene prezentacije. Prevod. Jezičke igre: osobine oslovljavanja, dijalozi vezani za tematsku obradu leksikona.Opšte i kulturološke teme (iz sociolingvistike i jezika u kontaktu; o ćirilici, o etnonimima, o obrazovanju i profesionalnoj realizaciji). Tematska leksika u dijalogu, monologu i pisanju: hrana i piće, obrazovanje, društvene nauke /istorija, geografija, filosofija, pedagogija, filologija/; teme iz oblasti komunikacija ‒ vrste prevoza i prevozna sredstva, plovidba, vazduhoplovstvo i sl.
    Literatura
    1. E. Hadžieva, M. Kamenova i kol. Bъlgarski ezik kato čužd /za naprednali V2, S1 i S2/, Sofiя, 2012.
    2. E. Hadžieva i kol., Tekstove plюs: bъlgarski ezik kato čužd, Sofiя, 2013.
    3. L. Ivanova. Щrihi ot Bъlgariя. Učebni materiali za izučavaщite bъlgarski ezik (stranovedčeski aspekti) B2, proekt IDIAL - ES.
    4. L. Ivanova, St. Burov. Az govorя bъlgarski. A ti? Učebnik po bъlgarski ezik - nivo B2, proekt IDIAL - ES.
    5. C. Ivanova, M. Aleksič. Srpsko-bugarski rečnik. Tematski. Homonimni – Srъbsko-bъlgarski rečnik. Tematičen. Omonimen, Beograd, 2007.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 5
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit 40
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 20
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari