Navigacija

Opis predmeta

2105015 - Srpska književnost 18. i 19. veka 1

Specifikacija predmeta
Naziv Srpska književnost 18. i 19. veka 1
Akronim 2105015
Studijski program Srpska književnost i jezik
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 15.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje književnoistorijskog znanja o srpskoj književnosti od baroka do romantizma, o piscima, pojavama i stilovima koji spadaju u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola.
      Ishodi učenja (stečena znanja) (1) Sposobnost uočavanja konstanti i dominanti razvoja srpske književnosti od baroka i romantizma; (2) razumevanje književnoistorijskih i književnoteorijskih fenomena unutar ovog stilski i žanrovski heterogenog razdoblja kako unutar dijahronijskog tako i unutar sinhronijskog konteksta; (3) sposobnost razumevanja i tumačenja književnih dela obuhvaćenih nastavnim programom predmeta i (4) sposobnost interpretacije dela svih pisaca, pojava i stilova koji su zastupljeni u nastavnim planovima i programima osnovnih i srednjih škola.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Predmet obuhvata period od formiranja nove srpske književnosti posle Velike seobe do njenog zrelog izraza u epohi romantizma. Specifična osobina srpske književnosti tokom XVIII i XIX veka je izrazita sinhronijska heterogenost, zbog čega se barok, klasicizam, književnost epohe prosvećenosti, predromantizam i romantizam ne mogu strogo odeliti, ni književnoistorijski (hronološki), ni kada je reč o stilskim osobinama pojedinih dela. Predmet Srpska književnost XVIII i XIX veka I pruža osnovna književnoistorijska znanja o delima autora od monaha Račanske škole do Laze Kostića, istovremeno predstavljajući složenost i isprepletenost književnostilskih pojava u prva dva veka nove srpske književnosti.
      Sadržaj praktične nastave Vežbe – razumevanje i tumačenje opusa određenih autora, njihovih pojedinačnih ostvarenja sa stanovišta primene savremenih metoda nauke o književnosti u analizama književnoumetničkog teksta.
      Literatura
      1. http://www.fil.bg.ac.rs/wp-content/uploads/studProg/srpskaKnjizevnost/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%20%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%20(%D0%BE%D0%B4%202014-15)%20%D0%B2.2.pdf
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      8 4
      Metode izvođenja nastave (1) predavanja; (2) vežbe –analitički postupci; (3) vežbe – sintetički postupci
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 30 Pismeni ispit 35
      Praktična nastava Usmeni ispit 35
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari