Navigacija

Opis predmeta

2106047 - Metodička praksa 06

Specifikacija predmeta
Naziv Metodička praksa 06
Akronim 2106047
Studijski program Srpska književnost i jezik sa komparatistikom
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Pozitivno ocenjene predispitne obaveze iz predmeta Metodika nastave književnosti i srpskog jezika Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Obučavanje studenta na osnovu sledećih zahteva:1. primena teorijskih i praktičnih znanja iz Uvoda u Metodiku 06 i Metodike nastave književnosti i srpskog jezika u nastavnoj praksi; 2. sticanje teorijskih znanja o pripremnom radu neophodnom za ostvarivanje nastave književnosti u osnovnoj i srednjoj školi; 3. hospitovanje u osnovnoj školi, gimnaziji i srednjoj stručnoj školi i stručni razgovor/diskusija o postojećim časovima u školi; 4. vođenje dnevnika rada (hospitovanja) i pisanje metodičke pripreme za realizaciju časa u školi; 5. uspešno održavanje ispitnog časa sa diskusijom/analizom rada.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student je osposobljen da znanja stečena iz Uvoda u Metodiku 06 i Metodike nastave književnosti i srpskog jezika na istraživački i stvaralački način primenjuje prilikom analize nastavnih časova. Ume da primenjuje znanja o nastavnim ciljevima i metodičkim postupcima i radnjama prilikom pripremanja i realizacije nastavnih jedinica u osnovnoj i srednjoj školi. Stiče bazična profesionalna iskustva o nastavnoj praksi u oblasti književnosti i srpskog jezika i poseduje formirane osnove za dalji razvoj profesionalnih kompetencija i profesionalno bavljenje književnošću i jezikom u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazivnom sistemu.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Upoznavanje studenata sa važećim propisima u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Sticanje znanja o vođenju školske dokumentacije, o metodologiji izrade godišnjih i mesečnih planova, o pisanju metodičke pripreme za realizaciju nastavne jedinice u osnovnoj školi, gimnaziji i srednjoj stručnoj školi.
    Sadržaj praktične nastave Vežbe, mentorski rad, hospitovanje, studijski istraživački rad, pisanje dnevnika hospitovanja i metodičke pripreme za čas. Student će održati čas u osnovnoj ili srednjoj školi i biti u stanju da obrazloži oblike rada, metodičke radnje i stručna gledišta koja su primenjivana tokom obrade nastavne jedinice na času.
    Literatura
    1. Nikolić, Milija. 2009. Metodika nastave srpskog jezika i književnosti. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.
    2. Mrkalj, Zona. 2008. Nastavno proučavanje narodnih pripovedaka i predanja. Beograd: Društvo za srpski jezik i književnost Srbije. Mrkalj, Zona. 2011. Na časovima srpskog jezika i književnosti. Beograd: Zavod za udžbenike.
    3. Bajić, Ljiljana. 2008. Proučavanje humorističke proze u nastavi. Beograd: Zavod za udžbenike. Bajić, Ljiljana. 2008. Metodički pristup zbirci pripovedne proze. Beograd: Zavod za udžbenike
    4. Bajić, Ljiljana. 2008. Metodički pristup zbirci pripovedne proze. Beograd: Zavod za udžbenike
    5. Stanković Šošo, Nataša. 2019. Književno delo Branislava Nušića u nastavi. Beograd. Društvo za srpski jezik i književnost Srbije. Pavlović Miodrag. 2008. Pripremanje nastavnika i učenika za tumačenje književnih dela. Beograd: Zavod za udžbenike.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 2
    Metode izvođenja nastave Vežbe, diskusije, izlaganja, razgovori, individualni rad, seminarski rad, hospitovanje sa grupnom i individualnom analizom ispitnog časa, prezentacije.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 30
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 10