Navigacija

Opis predmeta

2114122 - Morfosintaksa francuskog jezika 2

Specifikacija predmeta
Naziv Morfosintaksa francuskog jezika 2
Akronim 2114122
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Arapski jezik, književnost, kultura, modul Grčki jezik, književnost, kultura, modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Opšta književnost i teorija književnosti, modul Poljski jezik, književnost, kultura, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Slovački jezik, književnost, kultura, modul Turski jezik, književnost, kultura, modul Francuski jezik, književnost, kultura, modul Češki jezik, književnost, kultura, modul Španski jezik, hispanske književnosti i kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta obavezni/izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje i razvijanje sposobnosti za gramatičku analizu rečenice, sa naglaskom na osnovnim morfosintaksičkim i semantičkim svojstvima sintaksičkih jedinica. Ovladavanje osnovnim upotrebama francuskog člana i drugih determinanata. Razgraničenje upotreba tzv. određenih determinanata (određenog člana, prisvojnih i pokaznih determinanata). Ovladavanje upotrebama zamenica u francuskom jeziku, s posebnim naglaskom na redosledu ličnih i priloških zamenica u različitim rečeničnim modalitetima.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon odslušanog predmeta student: - primenjuje principe upotrebe određenih i neodređenih determinanata, sa naglaskom na francuskom članu; - objašnjava razlike između određenog, neodređenog i partitivnog člana u tekstu; - primenjuje pravila upotrebe zamenica, s naglaskom na redosledu ličnih i priloških zamenica; - razume principe kongurencije kako na nivou nivou rečenice tako i na nivou imeničke sintagme.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Determinanti u francuskom jeziku i tipovi imeničkih sintagmi (određene, neodređene i kvantifikatorske sintagme). Razgraničenje determinanata i prideva. Neodređeni, određeni i partitivni član (osnovne upotrebe i izostavljanje člana). Posesivi i demonstrativi (determinanti i zamenice). Lične i priloške zaemnice i njihov redosled u zavisnosti od rečeničnog modaliteta. Relativne i upitne zamenice. Neodređene zamenice. Rod i broj imenica i prideva i fenomen kongruencije.
    Sadržaj praktične nastave Uvežbavanje upotreba člana i ostalih determinanata, ličnih i priloških zamenica (oblici, funkcije i redosled), prisvojnih, pokaznih, relativnih i upitnih zamenica. Uvežbavanje slaganja glagola sa subjektom i participa sa zameničkim objektom s posebnim naglaskom na nepravilnim glagolskim formama. Prevođenje jednostavnijih rečenica sa srpskog na francuski sa akcentom na upotrebama francuskog člana i zamenica.
    Literatura
    1. Dubois, J, La nouvelle grammaire du français, Paris: Larousse, 2004.
    2. Papić, M., Gramatika francuskog jezika, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd,1999.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1
    Metode izvođenja nastave Predavanje, vežbanja, diskusija, testovi
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari