Navigacija

Opis predmeta

2120015 - Islam i hrišćanstvo 1

Specifikacija predmeta
Naziv Islam i hrišćanstvo 1
Akronim 2120015
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Arapski jezik, književnost, kultura, modul Bibliotekarstvo i informatika, modul Bugarski jezik, književnost, kultura, modul Japanski jezik, književnost, kultura, modul Kineski jezik, književnost, kultura, modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Poljski jezik, književnost, kultura, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Ruski jezik, književnost, kultura, modul Slovački jezik, književnost, kultura, modul Ukrajinski jezik, književnost, kultura, modul Holandski jezik, književnost, kultura, modul Češki jezik, književnost, kultura, modul Španski jezik, hispanske književnosti i kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Studenti će se upoznati sa osnovama religijskih sistema islama i hrišćanstva, ali sa kulturološkog a ne teološkog aspekta. Polaznici kursa će uporediti osnovne postavke islama i hrišćanstva, kao i civilizacija koje se stvaraju na njihovim osnovama. Posebna pažnja biće usmerena na dogmatske razlike, ali i sličnosti dvaju religija, koje omogućavaju dijalog između islama i hrišćanstva na kulturološkoj ravni. Biće analiziran položaj hrišćana koji danas žive u većinski muslimanskim zemljama (Liban, Sirija, Egipat), kao i muslimana koji žive u zapadnoj Evropi i Americi.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti će usvojiti znanja o osnovama islama i hrišćanstva, te će moći kompetentno da diskutuju i da analiziraju sličnosti i razlike između ove dve religije. Polaznici će diskutovati o mogućnostima inter-religijskog dijaloga, kao i uočiti koje su razlike između islama i hrišćanstva premostive a koje ne. Na osnovu toga biće osposobljeni da razmotre položaj hrišćana koji danas žive u većinski muslimanskim zemljama (Liban, Sirija, Egipat), kao i muslimana koji žive u pretežno hrišćanskoj sredini. Samostalno će analizirati procese akulturacije i njihove tokove kod obe grupe.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Nastanak hrišćanstva. Isus Hrist i njegovi sledbenici. Širenje hrišćanstva. Nastanak islama. Muhamed i njegovi sledbenici. Širenje islama. Razlike između hrišćanstva i islama. Hrišćani u Siriji, Libanu, Egiptu. Muslimani u SAD.
    Sadržaj praktične nastave Prezentacije. Diskusije. Eseji
    Literatura
    1. D. Tanasković, Islam, dogma i život, Beograd 2018.
    2. A. Janulatos, Islam, Beograd 2005.
    3. Oksfordska istorija hrišćanstva. [Knj.] 1, Od nastanka do 1800. godine, Beograd 2004.
    4. M. R. Salama, Islam, Orientalism and Intellectual History: Modernity and the Politics of Exclusion since Ibn Khaldun, London-New York 2011.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1
    Metode izvođenja nastave Predavanja
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari