Navigacija

Opis predmeta

2120016 - Islam i hrišćanstvo 2

Specifikacija predmeta
Naziv Islam i hrišćanstvo 2
Akronim 2120016
Studijski program Jezik, književnost, kultura,Srpska književnost i jezik sa komparatistikom
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Arapski jezik, književnost, kultura, modul Bibliotekarstvo i informatika, modul Bugarski jezik, književnost, kultura, modul Japanski jezik, književnost, kultura, modul Kineski jezik, književnost, kultura, modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Poljski jezik, književnost, kultura, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Ruski jezik, književnost, kultura, modul Slovački jezik, književnost, kultura, modul Ukrajinski jezik, književnost, kultura, modul Francuski jezik, književnost, kultura, modul Holandski jezik, književnost, kultura, modul Češki jezik, književnost, kultura, modul Španski jezik, hispanske književnosti i kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Položen ispit Islam i hrišćanstvo 1. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Pohađanjem drugog dela kursa Islam i hrišćanstvo studenti će, na osnovu usvojenih komparativnih znanja o ove dve religije, sticati znanja o istorijskom odnosu između hrišćana i muslimana, na primerima koji pokazuju kako sukobe tako i susrete (primarno kulturološke) između pripadnika dve religije. Na dobro odabranim primerima, studenti će analizirati uzroke sukoba tokom Krstaških ratova, ali takođe i kulturološke uticaje koji su išli u oba pravca. Na primeru emirata/halifata El Andalus studenti će usvojiti znanja o zajedničkom životu muslimana, hrišćana i Jevreja, ali i o međusobnim pritiscima i naravno kulturološkim uticajima. Osmansko carstvo će biti iskorišćeno kao primer države u kome je islam bio zvanična religija, ali stanovništvo je moglo ostati u svojoj hrišćanskoj veri, pod određenim uslovima. Studenti će usvojiti znanja o orijentalizaciji i islamizaciji Balkana, kao i o sinkretičkoj kulturi koja se stvara na našim prostorima.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon odslušanog kursa Islam i hrišćanstvo 2, studenti će moći kompetentno da diskutuju o susretu ili sukobu dve civilizacije, islamske i hrišćanske u istorijskoj ravni. Na primeru perioda Krstaških ratova, emirata/halifata El Andalus i Osmanskog carstva, studenti će moći kompetentno da diskutuju o položaju hrišćana i muslimana u ovim državama, o tome da li su u muslimanskim državama hrišćani bili građani drugog reda, ali i o obostranim kulturnim uticajima koji su u mnogim sferama još uvek vidljivi. Polaznici kursa će moći samostalno da analiziraju pitanja koja se odnose na uzroke Krstaških ratova, na njihove domete, na zajednički život u El Andalusu, ali istovremeno i na nezadovoljstvo pojedinih grupa i hrišćana i muslimana takvim stanjem, kao i da argumentovano razbijaju predrasude vezane za položaj balkanskih naroda pod osmanskom vlašću.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Krstaški ratovi: uzoroci i posledice. Sukob islama i hrišćanstva. Stvaranje Kraljevine Jerusalim. Drugi krstaški rat. Saladin. Muslimansko osvajanje Jerusalima. Četvrti krstaški rat i mletačka prevlast na Sredozemlju. Širenje Osmanlija u jugoistočnoj Evropi. Položaj hrišćana u Osmanskom carstvu. Zimije građani drugog reda ili stub države. Osvajanje Iberijskog poluostrva. Muslimani i hrišćani u El Andalusu. Pad Granade.
    Sadržaj praktične nastave Diskusije, prezentacije, eseji.
    Literatura
    1. Amin Maluf, Krstaški ratovi u očima Arapa, Beograd 2006.
    2. Usama Ibn Munkiz, Knjiga pouke, priredio D. Tanasković, Beograd 2008.
    3. Istorija Osmanskog carstva, priredio R. Mantran, Beograd 2002.
    4. Dario Fernandez-Morera, The Myth of the Andalusian Paradise: Muslims, Christians and Jews under Islamic rule in Medieval Spain, N. York 2015.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1
    Metode izvođenja nastave Predavanja, prezentacije, diskusije.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 20