Navigacija

Opis predmeta

2138038 - Savremeni ukrajinski jezik G-8

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni ukrajinski jezik G-8
Akronim 2138038
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Ukrajinski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Odslušan Savremeni ukrajinski jezik G-7, položen Savremeni ukrajinski jezik G-6 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Dalje razvijanje jezičkih receptivnih, produktivnih, interaktivnih i sociokulturnih veština. Usavršavanje stečene jezičke i govorne kompetencije optimalno do nivoa C1.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student razume teže i duže tekstove i usmena izlaganja i izvan sopstvene struke. Može brzo da prolazi kroz teže apstraktne tekstove, uočavajući relevantne tačke. U stanju je da se izražava tečno i spontano bez upadljivog traženja pravih reči i izraza. Može da se jasno, dobro organizovano i detaljno u pisanoj i usmenoj formi izrazi o složenim temama – može jasno da izrazi svoj stav, emocije i njihove nijanse, da izrazi i argumentuje svoje stavove prema činjenicama, događajima, ljudima kao i da razume sve finese gorovnog ponašanja izvornog govornika. Znanja o jezičkom sistemu i jezičkim sredstvima ukrajinskog jezika ne samo da su mu dovoljna za uspešnu komunikaciju u većini situacija, već je u stanju da ih objasni i prenese trećim licima, na primer, učenicima ili ljudima koji znaju jezik na nižem nivou.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Stilistika: Stilistika jezičkih jedinica. Stilski postupci na planu fonetike i fonologije. Leksička stilistika (ponavljanje). Morfostilistika. Sintaksostilistika. Postupci ekspresivne sintakse. Figure i tropi. Sintaksa: složena rečenica; veznici i intonacija u složenoj rečenici; sistem nezavisnih rečenica; sistem zavisnosloženih rečenica: subjekatske, objekatske, relativne, vremenske, mesne, uslovne, uzročne, posledične, načinske, poredbene, dopusne i td.; klasifikacija složenih rečenica sa više zavisnih rečenica; složena sintaksička celina; tekst kao jedinica sintakse.
    Sadržaj praktične nastave Nastava obuhvata vežbanja iz pravopisa (crtica i dve tačke u asindetskim rečenicama, interpunkcija u nezavisnosloženoj rečenici, interpunkcija u zavisnosloženoj rečenici, znaci interpunkcije u složenoj rečenici sa više zavisnih rečenica, odvajanje pasusa); leksička vežbanja s vežbama prevođenja (kroz rad sa tekstovima različitih funkcionalnih stilova, sastavljanje tekstova na zadate teme, poslovni jezik, poslovna korespondencija); govorna vežbanja sa elementima lingvokulturologije na teme „Šta je ljubav?“, „Muškarci i žene“, „Porodični problemi. Roditelji i deca“, „Kako aplicirati za posao“, „Svet politike i ekonomije“, „Ekološki problemi“, „Aktuelni događaji u svetu“; gramatička vežbanja (sintaksa složene rečenice, primenjena stilistika). Rad sa dvojezičnim i jednojezičnim rečnicima.
    Literatura
    1. O. Palіnsьka, O. Kačala, Avtostopom po Ukraїnі: Ukraїnsьka mova яk іnozemna (audіokniga z vpravami), Lьvіv, 2014.
    2. Lj. Popović, Kontrastivna gramatika srpskog i ukrajinskog jezika: taksis i evidencijalnost, Beograd, 2012.
    3. A. Zagnіtko, Teoretična gramatika sučasnoї ukraїnsьkoї movi. Sintaksis, Donecьk, 2001.
    4. M. Vіntonіv, L. Segіn, T. Vіntonіv, Sintaksis ukraїnsьkoї movi: Navčalьniй posіbnik, Vіnnicя, 2016.
    5. N. D. Babič, Praktična stilіstika і kulьtura ukraїnsьkoї movi, Lьvіv, 2003
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 5
    Metode izvođenja nastave Upoznavanje studenata sa gramatičkim i pravopisnim pravilima kroz teorijska objašnjenja i konkretne primere, složenija gramatička, leksička i funkcionalna vežbanja vežbanja – izrada na času i kod kuće uz proveru na času; čitanje tekstova iz udžbenika, novina, naučnopopularnih časopisa i diskusije o njima; diskusije na obrađene govorne teme; demonstracija kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, snimaka pozorišnih predstava, koncerata i diskusija o njima; strukturiranje i pisanje ili usmeno izlaganje deskriptivnih i argumentujućih tekstova ili govora; samostalno prevođenje tekstova na najrazličitije teme u oba smera, interaktivna nastava; nastava uz korišćenje elektronskih pomagala (internet, CD, DVD, projektor).
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 30
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 20
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 15