Navigacija

Opis predmeta

2113036 - Savremeni italijanski jezik G-6

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni italijanski jezik G-6
Akronim 2113036
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Italijanski jezik, književnost, kultura, modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Položen ispit iz predmeta: Savremeni italijanski jezik G-5. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da student ovlada jezičkim veštinama predviđenim nivoom C1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira, da može da razume dug i nedovoljno struktuiran govor i razgovor, TV emisije i filmove, kao i duge i složene književne i stručne tekstove, da bude u stanju da u različitim komunikacijskim situacijama tečno, spontano, precizno i bez posebnih poteškoća izražava sopstvene ideje i učestvuje u diskusijama na složene teme ispoljavajući pri tome visok stepen pravilne upotrebe gramatičkih znanja jezika. Predmet ima za cilj usavršavanje osnovnih jezičkih veština (razumevanje pisanog i usmenog teksta, usmena i pisana produkcija), usavršavanje integrisanih jezičkih veština i produbljivanje znanja iz italijanske gramatike.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student će ovladati jezičkim veštinama predviđenim nivoom C1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira: moći će da razume dug i nedovoljno struktuiran govor i razgovor, TV emisije i filmove, kao i duge i složene književne i stručne tekstove; biće u stanju da u različitim komunikacijskim situacijama tečno, spontano, precizno i bez posebnih poteškoća izražava sopstvene ideje i učestvuje u diskusijama na složene teme ispoljavajući pri tome visok stepen pravilne upotrebe gramatičkih znanja jezika.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Gramatika i leksika: congiuntivo passato e trapassato; slaganje vremena (istovremenost i prethodnost); indirektni govor; implicitne konstrukcije; opisni pridevi; leksički skupovi (film, kriminal, pravo); diskursni markeri; upotreba futura za prošlost u naraciji; pasiv; položaj nenaglašenih zamenica uz imperativ; dislokacija zamenica; poređenje; interpunkcija, ritam i intonacija; infinito, participio presente e passato, gerundio semplice e composto; pronominalni glagoli; idiomatski izrazi; razlika između passato prossimo i passato remoto; trapassato remoto (upotreba); povratna konstrukcija s modalnim glagolom u složenim vremenima. Kultura: istorija italijanske kinematografije od neorealizma do danas; najznačajnije ličnosti italijanske kinematografije; mafija (poreklo, organizacija, struktura i hronologija događaja); kulturološki, sociolingvistički i pravni aspekti psovki; italijanski film i psovke.
    Sadržaj praktične nastave Vežbe prate didaktičke jedinice i nastavni materijal koji služi razvijanju jezičke veštine usmene produkcije (uključujući i sposobnost interakcije), pisane produkcije i veštine razumevanja tekstova različite prirode kroz aktivnosti čitanja i slušanja sa proverom razumevanja. Izbor tekstova je usklađen sa potrebama studenata i ciljevima nastave.
    Literatura
    1. De Giuli, A., Guastalla, C., Naddeo, C. M. (2013). Nuovo Magari. Firenze: Alma Edizioni.
    2. Zingarelli, N. (2008). Vocabolario della lingua italiana. Bologna: Zanichelli.
    3. Pittano, G. (2013). Il grande dizionario dei Sinonimi e dei Contrari. Bologna: Zanichelli.
    4. Quartu, M. & Rossi, E. (2012). Dizionario dei modi di dire della lingua italiana. Milano: Hoepli.
    5. Marin, T. (2002). Ascolto avanzato. Materiale per lo sviluppo dell'abilità di ascolto e la preparazione alla prova orale. Roma: Edilingua.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 7
    Metode izvođenja nastave Vežbe, diskusije, rad u grupama, samostalan rad, itd.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 50
    Praktična nastava Usmeni ispit 20
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari