Navigacija

Opis predmeta

2120035 - Savremeni arapski jezik G-5

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni arapski jezik G-5
Akronim 2120035
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Arapski jezik, književnost, kultura, modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezni/izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Upisana tekuća godina studija. Odrađene predispitne obaveze. Položeni ispiti iz Savremenog arapskog jezika G-4 i Morfosintakse arapskog jezika 2 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Kontinuirano i sveobuhvatno razvijanje kompetencija jezičke komunikacije (lingvistička, sociolingvistička i pragmatska) i jezičkih veština (produkcija, recepcija i interakcija u pisanom i usmenom obliku) na jezičkom nivou B1+ (Zajednički evropski referentni okvir za jezike). Proširivanje sociokulturoloških znanja o zemljama arapskog govornog područja neophodnih za ostvarivanje uspešne komunikacije na ciljnom nivou.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student je razvio kompetencije jezičke komunikacije i ovladao jezičkim veštinama na ciljnom nivou (B1+). Proširio je leksički fond i poboljšao izgovor. Prepoznaje karakterisitke različitih vrsta tekstova (usmenih i pisanih). Koristi adekvatne strategije za različite vrste čitanja i slušanja. Student je naučio da se u usmenom i pisanom obliku jasno izrazi na veliki broj tema.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave .
    Sadržaj praktične nastave Vežbe razumevanja šireg spektra neknjiževnih tekstova – dužih novinskih tekstova (društvo, kultura, politika, privreda, nauka). Vežbe proširivanja leksičkog fonda i poznavanja kompleksnijih gramatičkih struktura. Produbljivanje znanja o specifičnostima kulture, istorije i društva zemalja arapskog govornog područja. Poboljšanje razumevanja govora i sposobnosti usmenog izražavanja – monološkog i dijaloškog. Obrada tema relevantnih za studije arabistike i aktuelnih društvenih tema uz upotrebu tekstualnih, auditivnih, vizuelnih i audio-vizuelnih materijala iz različitih izvora. Priprema za adekvatnu verbalnu i neverbalnu komunikaciju u svakodenvnim i poslovnim situacijama. Poboljšanje sposobnosti pismenog izražavanja kroz vežbe pisanja različitih vrsta tekstova.
    Literatura
    1. Korpus pisanih, auditivnih, vizuelnih i audio-vizuelnih materijala
    2. Brustad, K, Al-Batal, M. & A. Al-Tonsi, Al-Kitaab fii Ta'alum al-'arabiyya 3
    3. E.Badawi, Modern Written Arabic
    4. Al-Warraki, N. N. & N. Harb, Building Arabic Vocabulary through Reading
    5. Lahlali, M. How to write in Arabic
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 5
    Metode izvođenja nastave Različite vrste leksičko-gramatičkih i komunikativnih vežbi, samostalan rad, rad u paru i u grupi, referati, prezentacije, diskusije, pisanje sastava i njihova evaluacija
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari